CRJ pune reflectorul pe Maciuca, Valcea, unde abuzurile continua, si ia atitudine

0

Centrul de Resurse Juridice atrage atenția că abuzurile asupra persoanelor cu dizabilități mintale închise în Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică, Măciuca, Vâlcea și lipsa de interes pentru prevenirea și sancționarea eficientă a acestora sunt parte din tratamentul inuman și degradant la care sunt supuse peste 30,000 de persoane de ani de zile.

Umilință – înjosire – tratament inuman, degradant – tortură.
Și, cu atât mai revoltător, provocat unor oameni extrem de vulnerabili, care trăiesc oricum, unii de zeci de ani, la limita umanității, altminteri în „grija” statului.

Uitați de ceilalți, până uită chiar ei, de ei. Astfel s-ar descrie fotografiile cu tinerii internați în centrul rezidențial din Măciuca. Astfel s-ar descrie de către oameni dar si de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului. De ce tortură? Pentru că astfel de tratamente provoacă frică arătând până unde pot merge unii în a nega demnitatea umană.

Autoritățile care ar trebui să se autosesizeze imediat în acest caz, încă nu au grăit nimic. Nici cei de la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială Vâlcea (AJPIS) sau Consiliul Județean Vâlcea în subordinea căruia se află Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), nici Ministerul Muncii, responsabil cu acreditarea furnizorilor de servicii sociale și nici Parchetul care ar trebui să se autosesizeze pentru a proteja această categorie extrem de vulnerabilă.

CRJ a reușit însă să strângă, de-a lungul timpului, mai multe informații despre CRRN Măciuca, indirect, ca urmare a vizitelor inopinate în centrul din Băbeni și prin solicitările de acces la informații publice transmise în ultimii ani. Au aflat, astfel, că la Măciuca se moare. În 10 octombrie 2016, într-un răspuns primit în urma solicitărilor de la DGASPC Vâlcea, au aflat că trei beneficiari muriseră recent: unul de 39 de ani, cu dizabilități asociate, din cauza unei insuficienţe cardiorespiratorii acute, și alți doi (de 46 și 79 de ani) din cauza unui stop cardiorespirator. Dar la Măciuca nu se moare oricum, ci ca în multe alte centre din România. Adică fără autopsii, fără notificarea deceselor, cu informatii puține, mai degrabă sub formă de note de subsol elaborate de același medic care i-a avut în grijă, decât detalii despre cauzele morții – deși decesele în astfel de cazuri sunt considerate suspecte, iar legea prevede clar că expertizele trebuie făcute și cauzele bine stabilite.

Centrul de Resurse Juridice a vizitat în data de 26 ianuarie a.c. persoanele cu dizabilități mintale private de libertate din Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică Măciuca, și a denunţat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, omisiunea sesizării şi supunerea la rele tratamente a celor 97 de persoane cu dizabilităţi mintale instituţionalizate. 

Denunțul poate fi lecturat aici.

Imaginile de la CRRN Măciuca sunt poate cele mai dure pe care ei, la Centrul de Resurse Juridice, le-au văzut în ultimii ani, deși au organizat zeci de vizite inopinate în astfel de instituții, tocmai pentru a preveni  și a proteja oamenii de astfel de abuzuri. În legătură cu acest centru, CRJ a elaborat chiar și un raport care pune reflectorul pe problemele de acolo. (raportul poate fi lecturat aici)

Centrul de Resurse Juridice a realizat sute de vizite în majoritatea centrelor din România si au observat că tinerii închiși în aceste locuri au o nevoie reală să li se audă vocea si să li se acorde sprijin juridic. În acest sens, ei au elaborat un proiect care acum este în fază de implementare, pentru a îi ajuta pe aceștia să își cunoască drepturile și pentru a le îmbunătăți în final traiul.

Proiectul „SOS: ONG-urile din România, împreună pentru drepturile persoanelor cu dizabilități mintale închise în instituții” a luat naștere în baza principiului asigurării de oportunităţi egale. Autorităţile publice competente au obligaţia să asigure persoanelor cu dizabilităţi accesul nemijlocit și neîngrădit la justiţie. În ciuda acestui principiu, persoanele închise în instituțiile statului român nu au nici o șansă reală de a reclama în vreun fel înălcarea drepturilor lor fundamentale de către angajații autorităților care îi au în custodie, aceleași cu cele care îi reprezentă legal, existența unui conflict de interese fiind evidență.

În acest context, obiectivul general al proiectului sus amintit constă în implicarea și creșterea capacității societății civile pentru crearea unui mecanism complex și independent de monitorizare a respectării drepturilor acestui grup vulnerabil și de consiliere socială și juridică, cu scopul asigurării accesului echitabil la justiție și la o viață demnă.

Astfel, proiectul se adresează ONG-urilor și experților independenți din țară în calitate de voce a societăţii civile, cât şi ca furnizor de servicii sociale și asistență juridică, dar și beneficiarilor direcți care vor beneficia de îmbunătățirea felului în care sunt tratați.

Printre activitățile pe care Centrul de Resurse Juridice și le propune pentru a rezolva problema aceasta sunt: instruirea privind instrumentele de asistență și monitorizare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități, dezvoltarea Clinicii Juridice Mobile și a unui manual de instrumente de consiliere, asistență juriridcă și de monitorizare, vizite de studiu în proiecte asemănătoare din alte state și în final, ca o consecință a acumulării de experiență și de bune practici: elaborarea unei inițiative de politică publică și promovarea ei în rândul instituţiilor cu atribuţii în domeniu pentru preluarea și introducerea acestuia pe agenda publică.

Proiectul „SOS: ONG-urile din România, împreună pentru drepturile persoanelor cu dizabilități mintale închise în instituții” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană existinsă.

Pentru a afla mai multe despre situația din centrele de recuperare din România și despre activitatea CRJ referitor la ele, acccesați următorul link. 
Pentru a afla mai multe despre Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică, Măciuca, precum și despre denunțul depus de CRJ, accesați următorul link. 
Pentru a afla mai multe despre Centrul de Resurse Juridice, accesați pagina web sau cea de Facebook.