Dezbateri pe tema punerii sub interdictie judecatoreasca de „Ziua internationala a Drepturilor Omului”

0

Fundatia „Pentru Voi” a continuat campania de advocacy pentru modificarea prevederilor noului Cod Civil referitoare la punerea sub interdictie a persoanelor cu dizabilitati intelectuale, campanie inceputa in luna iulie a anului trecut, cu organizarea ultimei mese rotunde in data de 10.12.2015, la Deva, in cadrul careia s-a  realizat un inventar al problemelor ridicate de aplicarea practica a actualelor prevederi legale referitoare la capacitatea de exercitiu, punerea sub interdictie si exercitarea tutelei.

Fundatia va elabora o propunere privind modificarea actualelor dispozitii din Codul civil referitoare la ocrotirea persoanei majore prin punerea sa sub interdictie judecatoreasca si punerea lor in concordanta cu Conventia privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, adoptata la New York de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite la 13 decembrie 2006, ratificata de Romania prin Legea nr. 221/2010, care instituie obligatia statelor parti de a garanta recunoasterea capacitatii juridice a persoanelor cu dizabilitati.

La eveniment au participat reprezentanti ai DGASPC Hunedoara, ai Serviciului Public de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Simeria, ai Tribunalului Hunedoara, precum si a organizatiilor neguvernamentale din judetul Hunedoara, care au prezentat numeroase cazuri din activitatea lor curenta. Au fost analizate dificultatile intampinate in practica in aplicarea tutelei si a curatelei, precum si necesitatea introducerii in legislatie a unei  notiuni noi, a capacitatii de exercitiu partial restranse, care sa asigure protectia persoanelor cu dizabilitati, fara a le ingradi drepturile civile.

„Intalnirile de pana acum, in cadrul celor 4 mese rotunde, au fost foarte utile. Concluzia participantilor a fost ca punerea sub interdictie este o masura rigida, care are drept rezultat lipsirea totala de drepturi civile a persoanei fata de care a fost dispusa. Fundatia Pentru Voi continua demersurile de modificare a Codului Civil in vederea armonizarii legislatiei romanesti cu prevederile Conventiei ONU privind dizabilitatea. Pe plan international vorbim de „reforma” a notiunii de capacitate legala si de introducerea  mecanismului de „decizie asistata”, aparut in contextul aplicarii art.12 al Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati. Aceasta reforma presupune amendamente la Codul Civil pentru a elimina asa numita “tutela plenara” si inlocuirea acesteia cu un mecanism de luare a deciziilor cu sprijin. Acest mecanism are drept scop sa pastreze autonomia persoanei intacta si sa sustina abilitatea sa de a trai independent in comunitate, prin  oferirea de sprijin sau asistenta in caz de necesitate. Suntem increzatori ca demersul nostru va aduce  aceasta schimbare”, a declarat Laila Onu, Directorul General al fundatiei.

Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului „Sunt adult: Traiesc independent!”, proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

image001-7801550