FOND a lansat primul raport national AidWatch dedicat performantelor Romaniei ca stat donator de asistenta pentru dezvoltare

0

In data de 17 octombrie, de Ziua Internationala pentru Eradicarea Saraciei extreme, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania – FOND a adus in discutie cei 5 ani de stat donator ai Romaniei si progresele inregistrate pana in prezent.

Este pentru prima data cand este elaborat un astfel de instrument la nivel national, ce pune accent atat pe progresul asistentei oficiale pentru dezvoltare acordata de Romania (AOD), precum si pe provocarile intampinate in acesti ani (referitoare la legislatie, mecanisme de finantare, transparenta si sustinerea acordata organizatiilor societatii civile).

Raportul este realizat de FOND, impreuna cu un consultant din Republica Moldova, cu sprijnul financiar CONCORD – Confederatia europeana a ONG pentru Dezvoltare si Ajutor Umanitar.

O atentie aparte este acordata Republicii Moldova, unul din principalele state partenere ale Romaniei in aceasta politica. In anul 2011, 30% din bugetul AOD al Ministerului Afacerilor Externe (aprox. 780.000 euro) a fost alocat catre acest stat . “Experienta Romaniei ca partener de dezvoltare a Republicii Moldova este resimtita in mai multe sfere de activitate ca educatia, agricultura, dezvoltarea locala, serviciile publice si societatea civila. Aceasta din urma joaca rolul de catalizator al reformelor aproape in toate sferele de activitate”, se arata in raport.

Raportul propune si o serie de recomandari pentru imbunatatirea politicii nationale de cooperare pentru dezvoltare: revizuirea cadrului strategic, respectarea angajamentelor internationale asumate, cresterea capacitatii institutionale a MAE in calitate de coordonator national al politicii de cooperare pentru dezvoltare, sprijinirea unui proces de implicare multi-actor pentru o mai buna coordonare in acest domeniu, sustinerea cooperarii cu organizatiile neguvernamentale pentru dezvoltare.

La evenimentul de lansare au luat parte reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, mass-media, mediul academic.

Romania, alaturi de restul statelor membre, s-a angajat sa respecte atingerea obiectivelor colective si individuale de 0,51% din VNB (Venitul National Brut) in 2010, respectiv 0,7% in 2015, iar pentru statele care au aderat in 2004 si 2007, 0,17% din VNB pentru AOD in 2010, respectiv 0,33% in 2015.

Pana la acest moment, Romania se afla in coada clasamentului (conform Raportului European AidWatch lansat in 2012), un astfel de demers in care se evalueaza activitatea celor 5 ani fiind mai mult decat binevenit.

Deadline-ul pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului urmeaza sa expire in anul 2015. Romania, desi este una din semnatarele Declaratiei Mileniului (anul 2000) – unica agenda globala in domeniul dezvoltarii asupra careia exista un acord la cel mai inalt nivel intre majoritatea statelor lumii, nu va reusi sa contribuie la eradicarea saraciei.