FONPC: Salile pentru audierea minorilor, o normalitate. Ministerul Justitiei a renuntat sa creeze instante specializate

0

Salile pentru audierea minorilor ar trebui sa fie o normalitate, chiar daca Ministerul Justitiei (MJ) a renuntat la infiintarea de instante specializate, prevazute in lege, a spus presedintele onorific al Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC), Bogdan Simion.

Simion a vorbit despre necesitatea salilor pentru audierea minorilor, marti, la Craiova, unde a fost data in functiune prima sala specializata in audierea minorilor abuzati, martori sau delincventi, in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj.

Presedintele onorific al FONPC a declarat ca astfel de sali pentru audierea minorilor reprezinta o normalitate si ca ar trebui sa putem vorbi de existenta lor la nivelul intregii tari avand in vedere ca anual zeci de mii de copii trec prin astfel de situatii, fie ca vorbim de separarea parintilor, de faptul ca ei au fost abuzati, ca au fost martori ai unor evenimente sau ca au comis fapte penale, fara ca ei sa raspunda penal.

Bogdan Simion a aratat ca, in 2013, numai in judetul Dolj, au avut de-a face cu legea intr-un fel sau altul 577 de copii, apreciind ca cifra este extrem de mare.

Reprezentantul FONPC a amintit ca inca din 2004 s-a vorbit in Romania despre dezvoltarea instantelor pentru copii, insa, la opt ani de la intrarea in vigoare a Legii 272/2004 privind protectia drepturilor copilului, Romania inca nu are instante specializate pentru copii.

“Ministerul Justitiei a decis din 2005 ca nu erau destui judecatori si nici fondurile necesare si ca aceste cauze vor fi judecate de instante simple. Interesanta aceasta decizie a Ministerului de Justitie, avand in vedere ca a atins de atunci zeci sau poate chiar sute de mii de copii. (…) Mi-as dori o justitie mai delicata pentru copil si mi-as dori sa se dea hotarari cu celeritate, asa cum prevede legea, si mai adaptate profilului psihologic al copilului”, a spus Bogdan Simion.

El a mai aratat ca noul Cod civil a instituit instanta de tutela si familie, insa a dispus ca aceasta va fi reglementata printr-o alta lege speciala.

“Problematica copilului a reprezentat a doua cerinta politica cand Romania a inceput negocierile pentru aderare, insa decizia politica in acest domeniu s-a oprit atunci cand Romania a aderat la UE. Autoritatile au uitat brusc ca problematica copilului este una nationala nu a UE”, a mai spus Simion.

Reprezentantii Ambasadei Frantei in Romania au precizat ca in Franta exista 72 de camere pentru audiere minori, care au inceput sa apara la finalul anului 1990, initial la nivel local, ulterior acestea fiind multiplicate.

Reprezentantii ambasadei au precizat insa ca in Franta exista judecatorul pentru copil care se ocupa de cazurile cu minori victime sau infractori, judecatorul de tutela care se ocupa de copiii abandonati sau cei care au un singur parinte si judecatorul de familie care decide soarta copiilor atunci cand parintii sunt in divort.

Prima sala specializata in audierea minorilor a fost infiintata in cadrul DGASPC Dolj printr-un proiect pilot finantat de Ambasada Frantei si Federatia Organizatiilor Neguvernamentale Pentru Copil.

In prezent in Codul roman de procedura penala si Codul penal nu exista o reglementare specifica pentru tratarea procedural a victimelor minore, a diverselor acte antisociale si nu exista reglementata o modalitate procedurala distincta de audiere a minorilor victima.

Totusi, studiile psihologice plaseaza copilul in categoria persoanelor cu o vulnerabilitate victimala crescuta din cauza particularitatilor psiho-comportamentale si de varsta specifice. Psihologii spun ca minorii sunt lipsiti aproape complet de posibilitatile fizice si psihice de aparare, au capacitate redusa de intelegere a efectelor si consecintelor unor actiuni proprii sau ale altor persoane, sunt creduli si sinceri, ceea ce face ca ei sa devina victime intr-un mod facil.

Proiectul pilot de la Dolj isi propune sa creeze un spatiu securizant pentru copiii victima, copiii martori sau cei care sunt in conflict cu legea avand in vedere ca in prezent Romania nu exista instante specializate pentru minori si nici proceduri standard si comune de audiere pentru judecatori, procurori, politisti.

Sala de audiere din cadrul DGASPC Dolj este creata conform standardelor internationale fiind compusa din doua incaperi separate printr-o oglinda unidirectionala si fiind dotata cu aparatura audio-video discret amplasata pentru a elimina contactul copilului cu alte persoane care populeaza in mod obisnuit sectiile de politie sau unitatile de Parchet.

Potrivit noului Cod de procedura penala, in cursul urmaririi penale, toate audierile se inregistreaza audio-video, iar in cazul audierii unui copil organul judiciar poate cere ca un psiholog sa-l asiste. De asemenea inculpatul minor poate fi audiat o singura data, putand fi reaudiat numai daca acest lucru este justificat temeinic.

Directorul executiv de la FONPC, psihologul Daniela Gheorghe, a declarat ca salile de audiere pentru copii sunt extrem de importante, indiferent daca acestia trebuie sa ia contact cu procurorii sau politistii, in calitate de victima sau de martor sau de persoana care a savarsit o fapta penala, intrucat, pentru fiecare copil, repovestirea a ceea ce el a trait deja inseamna retraumatizarea lui.

Proiectul pilot implementat de FONPC cu sprijinul Ambasadei Frantei, Ministerului Justitiei, Ministerului Muncii si Ministerului Afacerilor Interne si a Asociatiei Lavox de L’enfant are un buget de aproximativ 80.000 de euro, din care au fost infiintate doua sali de audiere a minorilor, cea de la Craiova si una la Cluj, ce va fi deschisa joi.

Judecatorul Cristiana Craciunescu, seful catedrei Dreptul familiei din Institutul National al Magistraturii, a declarat, vineri, la dezbaterea cu tema “Necesitatea expertizei psihologice a copilului si familiei in procesul de stabilire a conditiilor exercitǎrii autoritǎtii pǎrintesti”, organizata in Capitala, ca instantele specializate pentru minori ar fi extrem de utile, insa prin noul Cod de procedura civila nu s-a reglementat organizarea si functionarea unei instante specializate.

“Eu sper din tot sufletul ca pana la urma aceasta institutie sa fie reglementata asa cum trebuie, pentru ca ar fi de un foarte mare ajutor. Aceste cauze care au copilul in centrul atentiei trebuie sa se bucure de o procedura speciala, trebuie sa fie creat un cadru potrivit pentru audierea minorilor, pentru solutionarea acestor cauze, trebuie sa fie create niste proceduri care sa permita o foarte stransa legatura cu alti specialisti. Copilul trebuie sa poata fi urmarit. In momentul in care s-a luat o masura de protectie speciala, el trebuie sa fie urmarit pe o perioada mai lunga, pentru a se vedea eficienta masurii, pentru a se vedea daca trebuie inlocuita cu alta. Mie mi se pare ca este foarte importanta crearea unor astfel de instante specializate, care sa functioneze asa cum ar impune-o reglementarea in aceasta materie”, a explicat Craciunescu.

Problema infiintarii tribunalelor pentru minori dateaza de mai multi ani. Potrivit cerintelor europene, pana la 1 ianuarie 2008, Romania avea obligatia sa infiinteze tribunale pentru minori si familie, comerciale, precum si instante pentru solutionarea litigiilor de munca. Astfel, au fost deschise tribunalele comerciale de la Targu Mures si Pitesti, precum si Tribunalul pentru Minori de la Brasov.

In octombrie 2009, secretarul general de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), Maria Bogdan, declara ca institutia pe care o reprezinta solicita in continuare si face demersurile necesare pentru infiintarea tribunalelor pentru minori, acest lucru fiind recomandat si de catre Comitetul ONU pentru drepturile copilului.

Ministerul Justitiei a renuntat din 2005 la ideea infiintarii, pana in 2008, a tribunalelor pentru minori in toata tara, asa cum era prevazut initial, motivand prin costurile foarte ridicate si numarul insuficient de judecatori. Atunci s-a decis infiintarea de sectii si complete specializate in fiecare instanta.

Sursa: Mediafax