Ne pregatim pentru alegeri EDUCATE

0

2016, an electoral. Romanii isi vor alege primarii si parlamentarii. Este un drept si este o obligatie, ambele civice. CENFORM si FILIA prezinta astazi „Ghidul pentru cetatenie activa” ca instrument de educatie civica pentru adulti. Precum formarea profesionala, educatia civica trebuie sa fie continua, pe tot parcursul vietii deoarece societatea se schimba si o data cu ea se schimba mecanismele sale de functionare.

In 10 decembrie 1948, dupa Al Doilea Razboi Mondial, ADUNAREA GENERALA A ORGANIZATIEI NATIUNILOR UNITE a aprobat Declaratia Universala a Drepturilor Omului, documentul care a enuntat drepturile si libertatile fundamentale ale omului. In Declaratie se considera esential ca drepturile omului sa fie ocrotite de autoritatea legii pentru ca omul sa nu fie silit sa recurga, ca solutie extrema, la revolta impotriva tiraniei si asupririi.

Reversul medaliei, exercitarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, este oglinda cetateniei active pe care autorii ghidului o prezinta astazi in format electronic pe site-ul CENFORM la adresa http://cenform.ro/wp-content/uploads/2016/02/GHID-CET-ACTIVA-final.pdf.

„Formulele comunitare sunt multiple, se modifica de-a lungul timpului: sate, orase, popoare, natiunile, cetateni, ca sa enumeram numai cateva. Ele corespund unor realitati sociale si economice, sunt rodul experientei istorice, al coabitarii. Supuse mai ales schimbarii.

Cetatenia nu reprezinta ultima formula. Sau nu in modul in care este inteleasa in prezent. Sa ne aducem aminte ca numai in ultimul timp a aparut termenul de cetatenie europeana, notiune care depaseste granitele statelor.

Multiculturalismul, globalizarea, digitizarea sunt deja realitati care preseaza notiunile clasice. Trebuie gasite noi formule, moderne de coabitare si de raportare la guvernare. Democratiile reprezentative nu mai sunt suficiente.

Din ce in ce mai mult guvernarea trebuie sa se faca in colaborare cu societatea civila, este necesara dezvoltarea unor mecanisme de consultare permanenta a societatii civile. Nu-i suficient sa ne alegem o data la 4 ani reprezentantii. Istoric s-a dovedit ca fara o presiune permanenta a societatii statele sunt predispuse spre coruptie, nepotism, management prost al resurselor.

Chiar si sistemul politic de reprezentare prin partide politice nu mai este actual. Filtrarea reprezentantilor si a guvernantilor prin intermediul partidelor politice nu este suficienta. Trebuie inlesnita participarea societatii civile la deciziile autoritatilor centrale sau locale. Dincolo de acestea, pe masura cresterii gradului de educatie si civilizatie, trebuie sa creasca gradul de implicare si altruism al fiecarui cetatean in interiorul comunitatilor mici.” (extras din „Ghidul pentru cetatenie activa)

Ghidul pentru cetatenie activa” a fost elaborat sub coordonarea lui Ovidiu Cioclov de Asociatia Centrul de Suport si Formare pentru Dezvoltarea unei Societati Echitabile – CENFORM in parteneriat cu Centrul FILIA in cadrul proiectului VOLUNTAR PENTRU CETATENIE ACTIVA. Constientizarea si exercitarea drepturilor civile finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.Proiectul beneficiaza de finantare nerambursabila in valoare de 34.444,71 euro si se implementeaza in perioada 1 mai 2015 – 28 februarie 2016 (10 luni).