Raport global al Human Rights Watch privind respectarea drepturilor omului

0

World Report 2017 este raportul anul al asociației Human Rights Watch, ajuns acum la a 27a ediție, în cadrul căreia analizează practicile la nivel global legate de respectarea drepturilor omului. Acest raport trece în revistă cele mai importante problematici pe această temă, în peste 90 de țări și teritorii la nivel mondial, făcând referire la evenimente care s-au petrecut în intervalul noiembrie 2015  – noiembrie 2016.  Human Rights Watch este o organizație internaținală, independentă care lucrează pentru a susține demnitatea umană și pentru a promova drepturile omului.

Cartea reflectă munca de investigație a organizației Human Rights Watch alături de organizațiile partenere din diferite țări. De asemenea, există și componenta de advocacy, organizația monitorizand evoluția diverselor politici publice și intervenind pe lângă guverne și instituții internaționale pentru a stopa abuzurile și a promova drepturile omului.

Raportul conține 2 părți: una dedicat eseelor, și cea dedicată analizelor la nivel de țări. Primul eseu al directorului executiv Kenneth Roth, „The Dangerous Rise of Populism: Global Attacks on Human Rights Values”, aruncă o privire asupra liderilor emergenți în ultima vreme care, în retorica dedicată „poporului”, resping drepturile fundamentale, privindule ca un impediment al împlinirii a ceea ce ei consideră a fi dorința populară.

Al doilea eseu, „When Exposing Abusers Is Not Enough: Strategies to Confront the Shameless”, este o analiză a strategiei tipice în domeniul drepturilor omului de a „nominaliza și dezaproba” persoanele care încalcă drepturile omului. Akshaya Kumar consideră că această metodă nu mai este eficientă în contextul actual în care astfel de atrocități sunt promovate pentru a atrage noi susținători.

Într-o lume a extremismului, Letta Tayler susține în al 3-lea eseu, „Overreach: How New Global Counterterrorism Measures Jeopardize Rights”, că măsurile legale și politicile publice adoptate sunt periculos de neclare și intruzive, și deci contraproductive.

Subiectul online-ului este abordat de către Dinah PoKempner în eseul „The Internet is Not the Enemy: As Rights Move Online, Human Rights Standards Move with Them”, unde subliniază caracteristicile prin care discursul online capătă greutate: lipsa de inhibiții, longevitatea și lipsa granițelor.

Ultimul eseu al raportului, „The Lost Years: Secondary Education for Children in Emergencies” se centrează în jurul tematicilor educație și refugiați. Autorii aduc argumente prin care învățământul secundar trebuie să adreseze problematici legate de realitatea elevilor care vin din alte medii: din punct de vedere psihologic, social, economic, politici și barierele lingvistice.

A doua parte a cărții este dedicată diferitelor state în care organizatorii au reușit să analizeze și să monitorizeze activitatea guvernelor și a organizațiilor din domeniu.

Puteți accesa prin acest link raportul online.