Salvati Copiii Romania lanseaza concursul national “Vrem respect pe Internet!”

0

Salvati Copiii Romania, coordonatorul national al  programului Sigur.info, lanseaza concursul national pentru copii, parinti si profesori cu tema „Vrem respect pe Internet!”. Competitia doreste sa evidentieze necesitatea existentei unei Netichete – un set de reguli de buna purtare pe Internet, agreate si folosite de toti utilizatorii mediului virtual.

Competitia se adreseaza copiilor si adolescentilor cu varste intre 6 si 18 ani incadrati in doua grupe de varsta: 6-11 ani si 12-18 ani, care vor participa in echipe formate din maxim 3 membri, coordonate de un profesor sau parinte. Sub indrumarea acestuia, copiii pot inscrie in concurs proiecte multimedia (prezentari power point, colaje fotografice, desene, videoclipuri, etc.) in care vor ilustra o neticheta adecvata, modul in care aceasta ar putea fi promovata in randul copiilor si adultilor precum si consecintele lipsei unui set de reguli in mediul online. Competitia este deschisa atat scolilor, cluburilor de tineret, cat si copiilor si profesorilor in mod individual.

Ziua Sigurantei pe Internet are loc in 65 de tari, sub egida retelei europene Insafe care promoveaza utilizarea tehnologiei online si a telefoanelor mobile intr-un mod mai sigur si responsabil. Prin tema acestui an la nivel european, Connect with respect, participantii sunt provocati sa gaseasca reguli comune si benefice pentru siguranta online, precum si metode prin care le pot promova in randul copiilor si adultilor, astfel incat Internetul sa devina un spatiu mai putin periculos, unde utilizatorii nu se ascund in spatele anonimatului si isi asuma propriul comportament online intr-un mod responsabil.

Concursul include si patru categorii speciale, prin intermediul carora vor fi premiate cele mai implicate persoane si institutii in promovarea si sustinerea sigurantei online in anul 2012:

Profesorul Anului – cel mai implicat profesor din prisma utilizarii Internetului, a resurselor online si a platformelor web in cadrul orelor de clasa;

Scoala Anului – scoala cu cel mai mare impact al activitatilor de promovare si constientizare privind siguranta online, luand in considerare gradul de utilizare a Internetului de catre profesori sau elevi cu scopuri educative;

Gradinita Anului – va fi premiata gradinita care prezinta cat mai clar si creativ intr-un proiect de echipa tema netichetei si a respectului pe Internet.

Voluntarul Sigur.info al Anului – cel mai activ voluntar Sigur.info care a promovat siguranta online in randul grupurilor-tinta si a initiat proiecte si activitati proprii in vederea asigurarii unui comportament responsabil de utilizare a Internetului;

Data limita de transmitere a proiectelor este 6 Decembrie 2012, acestea urmand a fi evaluate in perioada 7 decembrie – 15 ianuarie 2013 de catre un juriu special, format din membrii Consortiului Sigur.info, sponsorii si partenerii concursului, elevi si profesori. In decembrie, lucrarile finaliste vor fi postate pe site-ul www.sigur.info si pe retelele de socializare conexe unde publicul va fi invitat sa-si exprime votul si sa participe astfel la desemnarea castigatorilor.

Echipele castigatoare vor fi premiate in cadrul Galei Sigurantei pe Internet din data de 5 februarie 2013 in Bucuresti.  La Gala vor participa sustinatorii evenimentului reprezentand institutii si companii private implicate in domeniul utilizarii Internetului prin intermediul calculatorului sau al telefonului mobil. Acestia vor premia echipele castigatoare cu produse atractive din domeniul IT. Regulamentul complet al concursului poate fi consultat la adresa  www.sid2013.sigur.info. La aceeasi adresa participantii pot descarca formularele de participare si isi pot inscrie proiectele in concurs.