Salvati Copiii Romania solicita autoritatilor rectificarea legii privind protectia si promovarea drepturilor copilului

0

Salvati Copiii Romania a trimis autoritatilor romane un document in care solicita modificarea Legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, atragand atentia asupra urmatorilor factori de risc pentru copiii din Romania:

–          Existenta unui numar important de copii fara acte de identitate si lipsa unei proceduri clare de inregistrare.

–          Peste 1.300  de copii au fost abandonati de parinti in 2010.

–          350.000 au ramas fara parinti, acestia plecand la munca in strainatate.

–          Aproape 76.000 de copii cu varsta invatamantului primar nu merg la scoala.

–          Numai in primele trei luni ale anului 2011, autoritatile au fost sesizate intr-un numar de 2.893 cazuri de abuz asupra copilului. Aproape 40% dintre aceste cazuri reprezinta situatii de abuz asupra unor copii mai mici de 7 ani.

–          Din 8.895  de petitii primite de Avocatul Poporului in 2010, numai 10 se refera la respectarea “dreptului la invatatura”.

–          Totodata, organizatia a trimis spre analiza, Guvernului si Parlamentului, o lista de propuneri pentru imbunatatirea legii, astfel incat sa raspunda mai bine nevoilor actuale ale copiilor din Romania.

Principalele zone in care este nevoie sa se schimbe legislatia si sa se intervina privesc dreptul la identitate, protectia copiilor lipsiti de ingrijirea parintilor pe perioada in care acestia se afla la munca in strainatate, protectia copilului impotriva violentei si masurile de protectie speciala cu referire la drepturile si indatoririle parintilor“, a declarat presei Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al organizatiei Salvati Copiii.

Dreptul la identitate – drept fundamental al copilului

Din evidentele Ministerului Administratiei si Internelor (Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date) reiese ca in anul 2009 s-au inregistrat 1.596 acte de nastere intocmite in baza hotararilor judecatoresti prin care s-a dispus inregistrarea tardiva a nasterii, iar la finalul anului 2009, un numar de 550 de copii nu aveau nastere inregistrata in registrele de stare civila. Din datele organizatiei Salvati Copiii, rezulta ca intre 5-7% din copiii cu care se lucreaza nu au acte de identitate. Asistentii Salvati Copiii au depistat, in comunitatile rurale sarace si chiar in anumite zone urbane, un numar mare de copii fara identitate, a caror nastere nu fusese inregistrata.

Solutia propusa de Salvati Copii este stabilirea unei institutii unice care sa aiba obligatia de a initia si coordona procesul de stabilire a identitatii copiilor, institutie care sa fie Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. In prezent responsabilitatea este impartita intre mai multe institutii ale statului, ceea ce duce la lipsa unor masuri clare, in termenul stabilit de lege. De asemenea, gratuitatea expertizei medico-legale necesara pentru inregistrarea nasterii copilului trebuie generalizata.

Protectia copiilor lipsiti de ingrijirea parintilor pe perioada in care acestia se afla la munca in strainatate

Peste 85.576 de copii cu parintii plecati in strainatate erau declarati la Directia Generala Protectia Copilului la 31 martie 2011. Aproape 30% din acesti copii aveau ambii parinti plecati, iar aproape 13% aveau singurul parinte sustinator plecat, ceea ce inseamna ca aproximativ 42% din copii au ramas fara parinti, majoritatea fiind lasati in grija rudelor pana la gradul IV, fara nicio masura de protectie.

Fenomenul migratiei afecteaza cel putin 5-10% din copii din Romania, motiv pentru care Salvati Copiii propune introducerea unui capitol separat privind protectia acestor copii, capitol de lege care sa preia o parte din reglementarile ordinului 219/2006 al fostei ANPDFDC privind activitatile de identificare, interventie si monitorizare a copiilor care sunt lipsiti de ingrijirea parintilor pe perioada in care acestia se afla la munca in strainatate.

Masurile de protectie speciala cu privire la drepturile si indatoririle parintesti

In prezent, aproape 67.000 de copii se afla in grija statului. Numai in 2010 peste 1300  de copii au fost abandonati in maternitati si alte unitati sanitare.

Forma actuala a legii prevede ca, in cazul copiilor abandonati si al celor din centre de plasament, drepturile parintesti sunt indeplinite de presedintele consiliului judetean, respectiv de primarul municipiului Bucuresti. Pentru a evita aparitia unor probleme, Salvati Copiii recomanda ca drepturile parintesti privitoare la persoana copilului sa fie indeplinite de catre persoana, familia, asistentul maternal sau seful serviciului de tip rezidential, iar drepturile privind bunurile copilului sa fie exercitate de Comisia pentru Protectia Copilului.

Obligatia parintilor de a inscrie copilul la scoala

Dupa anul 2000, abandonul scolar in ciclul primar si gimnazial a crescut de trei ori, de la 0,6% la 2,0%, 40.000 copiii parasind anual scoala, majoritatea in mediul rural, desi dezvoltarea economica inregistrata in aceeasi perioada ar fi trebuit sa constituie un factor esential de modernizare a invatamantului. Nu de putine ori, in sate si comune, interesul agricol s-a aflat pe primul plan, in defavoarea frecventarii scolii de catre copii. Este vorba de abandonul scolar temporar, in perioadele in care parintii au nevoie de ajutorul copiilor in agricultura.

Alaturi de alte metode de stimulare a participarii scolare, Salvati Copiii considera ca parintii trebuie constransi sa-si schimbe atitudinea fata de educatia scolara a copiilor lor si propune conditionarea acordarii unor servicii sociale de frecventa scolara a copiilor. Aceste servicii trebuie sa constituie drepturi care apartin parintilor (de ex., venit minim garantat) si nu copiilor (alocatia de stat).

Infiintarea institutiei “Avocatul Copilului”

Statul roman a ratificat Conventia ONU cu privire la drepturile copilului in 28 septembrie 1990 angajandu-se, astfel, sa ia toate masurile legislative, administrative si sa aplice politicile sociale necesare pentru implementarea drepturilor asa cum sunt ele stipulate in Conventie. Una din aceste politici este punerea la dispozitia copiilor si parintilor lor a unor modalitati concrete de adresare a plangerilor si petitiilor cu privire la raporturile lor cu administratia publica.

Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului, examinand, in 2009, al treilea si al patrulea raport periodic al Guvernului Romaniei, a recomandat crearea institutiei Avocatului Copilului. Comitetul si-a manifestat ingrijorarea cu privire la faptul ca Avocatul Poporului nu indeplineste criteriile stabilite in principiile de la Paris si a notat faptul ca existenta acestei institutii nu este cunoscuta, in special in randul copiilor si tinerilor.

Salvati Copiii a propus si alte modificari ale legii referitoare la problematici precum, gratuitatea expertizei medicale, copiii cetateni romani aflati in strainatate neinsotiti, tratarea copilului cu respect de catre cadrele didactice, dreptul de a consimti asupra adoptiei al parintilor decazuti din drepturi sau al parintilor carora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor parintesti si altele.

Propunerile de modificare a textului legii au fost elaborate dupa o atenta analiza a formei actuale a legii si dupa o serie de consultari in Bucuresti si alte 14 localitati, la care au fost invitati peste 220 de specialisti cu responsabilitati in acest domeniu: juristi, psihologi, asistenti sociali, politisti, asistenti medicali, educatori si tineri voluntari.