Saptamana Drepturilor Omului Sarbatorita intre 10 – 16 Decembrie 2016 de Romani CRISS

0

Romani CRISS sarbatoreste, in perioada 10-16 decembrie 2015, 67 de ani de la proclamarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, printr-o saptamana de evenimente dedicate formarii in domeniul drepturilor omului.

Ziua Drepturilor Omului este sarbatorita anual, la nivel mondial pe 10 decembrie. Data a fost aleasa pentru a onora adoptarea si proclamarea de catre Adunarea Generala a ONU, la 10 decembrie 1948, a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului.[1] In acest context, Romani CRISS va initia o saptamana de evenimente, incepand cu data de 10 decembrie, pentru celebrarea Zilei Internationale a Drepturilor Omului.

Primul eveniment menit sa marcheze Ziua Internationala Drepturilor Omului va avea loc in data de 10 decembrie in Bucuresti este o intalnire de lucru a unei retele de organizatii rome, care vor dezbate situatia drepturilor omului, din comunitatile de romi din Romania. De asemenea, organizatiile din cadrul retelei vor analiza politicile publice relevante pentru romi, sub aspectul egalitatii de gen, politicilor de tineret si antidiscriminarii.

In perioada 10 – 13 decembrie, Fundatia Romani CRISS va desfasura un curs de formare in domeniul advocacy pentru organizatii rome de drepturile omului. Obiectivul acestui curs va fi acela de a forma 20 de reprezentanti locali ai organizatiilor de romi care vor avea ocazia sa se informeze cu privire la conceptul de advocacy, activitatea pe care o implica, planificarea strategica precum si la modalitati de realizare a unei strategii de actiune de advocacy. In cadrul reuniunii se vor discuta aspecte precum situatia drepturilor omului in anul 2015, in special in ceea ce priveste comunitatile de romi si modul in care putem influenta intr-un mod pozitiv situatia acestora prin campanii de advocacy. Printre subiectele abordate in cadrul cursului, mentionam: advocacy si conceptele adiacente: definire, conceptualizare, diferentiere, relevanta in indeplinirea obiectivelor generale si a misiunii unei organizatii civice de drepturile omului, tipuri de actiuni de advocacy si tehnici de campanie, instrumente de lucru pentru activitatea de advocacy, precum si notiuni despre lucrul cu autoritatile locale/centrale.

Romani CRISS va continua acest demers si in perioada 13 – 16 decembrie 2015, printr-o intalnire care reuneste monitorii locali de drepturile omului din toata tara, care documenteaza cazuri de incalcare a drepturilor omului[2]. Intalnirea de lucru va cuprinde ateliere practice legate de intervievarea victimelor si a martorilor si de probele necesare pentru documentarea unui caz de discriminare. Printre subiectele abordate se numara  identificarea si documentarea diferitelor tipuri de discriminare, manifestate prin: accesul ingradit la educatie, segregarea scolara, extremismul, accesul ingradit la servicii de sanatate, abuzurile oficialilor responsabili de incalcarea legii sau accesul ingradit la dreptul la locuire.

Nu in ultimul rand, in Saptamana Drepturilor Omului, monitorii locali vor organiza campanii de informare si constientizare legate de drepturile omului si anti-discriminare in comunitati de romi dintr-un numar de 17 judete.

Evenimentele desfasurate in saptamana Internationala a Dreptului Omului, au fost organizate in cadrul proiectului „Roma FORUM – Formare, Organizare, Relatii, Unitate si Monitorizare” si a proiectului „Aplicarea standardelor de drepturile omului pentru romii din Romania”, proiecte finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

[1] Prima exprimare globala a drepturilor omului si una dintre primele realizari majore a noii organizatii a Natiunilor Unite. Instituirea oficiala a Zilei Drepturilor Omului, a avut loc la plenara 317 a Adunarii Generale, la 4 decembrie 1950, cand Adunarea Generala a declarat Rezolutia 423 (V), prin care invita toate statele membre, precum si orice alte organizatii interesate sa sarbatoreasca ziua asa cum cred ca e potrivit. Ziua Drepturilor Omului este marcata in mod traditional de conferinte si reuniuni politice la nivel inalt cat si de evenimente culturale si expozitii care se ocupa cu probleme legate de drepturile omului

Sursa www.ohchr.org, „The History of Human Rights Day”, accesat la 11 octombrie 2015.

[2][2] Pentru mai multe informatii despre Reteaua de monitori de drepturile omului, va rugam sa accesati: http://www.romanicriss.org/PDF/Reteaua%20monitorilor%20locali%20de%20drepturile%20omului%20prezentare.pdf