Seminar: Bune practici privind incluziunea sociala a fostilor detinuti

0

Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP Romania) in parteneriat cu Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), organizeaza seminarul regional cu tema „Bune practici privind incluziunea sociala a fostilor detinuti”.

Evenimentul are loc miercuri, 20 Noiembrie 2013, incepand cu ora 10:00, la Hotel Minerva, Str. G-ral. Gheorghe Manu 2-4, Sector 1, Bucuresti.

Prin intermediul acestui seminar organizatorii doresc sa aduca in atentia autoritatilor locale, organizatiilor societatii civile interesate, dar si a comunitatii in general, principalele aspecte si masuri stringente cu privire la:

Excluziunea fostilor detinuti pe piata muncii – Majoritatea detinutilor prezinta un nivel scazut de educatie scolara si pregatire profesionala, implicit sanse aproape nule de a fi integrati pe piata muncii. Totodata, cazierul juridic afecteaza credibilitatea fostilor detinuti in fata angajatorilor, acestia fiind exclusi de pe piata locurilor de munca.

Nivelul crescut de recidiva din Romania – O mare parte dintre persoanele care ispasesc o pedeapsa privativa de libertate comit noi infractiuni dupa liberarea din detentie. Astfel, rata de recidiva este ingrijorator de mare: se estimeaza faptul ca intre 60% si 80% din totalul populatiei carcerale din Romania revine in penitenciar, potrivit unui sondaj realizat de Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Discriminarea din partea societatii fata de persoanele private de libertate – Perceptia negativa din partea societatii fata de detinuti si fosti detinuti are la baza avalansa de informatii cu caracter trunchiat care conduc la impactul negativ de proportii. Societatea trebuie insa sa constientizeze faptul ca incluziunea sociala a detinutilor este esentiala, in conditiile in care revenirea fostilor detinuti in penitenciar presupune in primul rand savarsirea unor noi infractiuni care afecteaza major comunitatea in care traim.

Confirmati participarea pana marti, 19 noiembrie 2013, telefonic la 0756.088.033 sau prin  prin e-mail la [email protected]