Semneaza petitia pentru dreptul la apa!

0

Serviciile de apa, canal, salubritate s-au scumpit in in Romania in ultimii 21 de ani de 37.134 ori, iar in ultimii 10 ani, perioada in care serviciile s-au privatizat intr-o mare masura, constatam ca acestea continua sa fie pe primul loc in topul scumpirilor, pretul lor crescand  de 7 ori* in ultimii 10 ani. Ritmul de crestere se atenueaza in acesti ultimi zece ani, dar preturile continua sa creasca chiar in conditiile in care multe companii au fost privatizate. Privatizarile au inceput dupa anul 2000, iar in prezent inca se discuta vanzarea unor pachete minoritare sau privatizarea totala. 
Fundatia Eurodemocratia ne propune sa sustinem petitia europeana “Apa – un drept al omului”. Prin petitie se  solicita Uniunii Europene sa garanteze acest drept prin promovarea serviciilor de alimentare cu apa si salubrizare ca servicii publice esentiale.  Pentru ca tema aceasta sa ajunga in Parlamentul European este nevoie de un milion de semnaturi de la cetatenii din tarile membre UE. Romania are o cota minima de 30,000 de semnaturi, proportional cu populatia tarii. 

Semnati petitia on-line pe site-ul www.right2water.eu, unde gasiti si versiunea in limba romana. 
 “Semnaturile merg direct la UE, nu e loc de suspiciuni. Popularizati aceasta campanie in mediile in care va desfasurati activitatea, explicati ca este un lucru bun, cu bataie lunga, care ar putea schimba in bine viata multor oameni din tara asta. In mod absolut paradoxal, desi accesul la apa potabila si salubrizare este un subiect mult mai actual in Romania decat in majoritatea celorlalte tari membre UE, compatriotii nostri sunt cu mult in urma celorlalte state in campania de strangere de semnaturi care a fost lansata in toamna anului trecut.“, spune Marina Irimie, directorul executiv al Fundatiei Eurodemocratia.
*Institutul National de Statistica la cererea Mediafax, citat de agenda.ro.

Sursa: Institutul de Economie Sociala