Stop luptei de acasa! Lansarea campaniei nationale de combatere a violentei asupra copiilor in familie

0

Salvati Copiii Romania a demarat astazi o campanie nationala indreptata impotriva violentei asupra copiilor. Evenimentul a fost condus de catre doamna Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii si au participat cu interventii la prezidiu E.S. doamna Anneli Lindahl Kenny, Ambasadorul Regatului Suediei in Romania, domnul Eduard Petrescu, Reprezentant Adjunct UNICEF Romania, doamna Ioana Liana Cazacu, Secretar de Stat – Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati, doamna Adina Codres, Consilier Superior Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie si doamna Laura Andrei, Presedinte Tribunalul Bucuresti.

In cadrul evenimentului au fost prezentate statistici privind violenta asupra copiilor in Romania, in 63% dintre familii aceasta reprezentand o realitate cotidiana si o forma de comportament normal. Ca urmare a acestor abuzuri, cifrele arata ca doar in 2014, 1 din 5 copii sufera de o problema comportamentala in urma abuzului la care a fost supus.

Doamna Gabriela Alexandrescu a declarat: „Asistam la trei tipologii: parintii care practica aceste metode fara a considera ca fac ceva gresit, cei care isi abuzeaza copiii, dar ulterior regreta, realizand ca nu au procedat corect, si nu in ultimul rand cei constienti ca aceasta realitate exista in jurul lor, insa fie se tem, fie au devenit prea blazati ca sa se mai implice. (…) Practic, prin campania pe care o lansam astazi, dorim sa incurajam educatia pozitiva si accesul la consiliere parentala si, astfel, sa schimbam treptat aceasta mentalitate disfunctionala, aceasta toleranta de neconceput fata de violenta fizica si verbala asupra copiilor.”Ioana Liana Cazacu, Secretar de Stat in cadrul Departamentului pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati, apreciaza activitatea de 24 de ani in Romania sustinuta de Salvati Copiii. Aceasta a mentionat ca institutia pe care o coordoneaza abordeaza integrat  domeniul violentei in familie si a egalitatii de sanse, aceasta fiind o tendinta prezenta in majoritatea statelor europene. „Violenta in familie este un fenomen traditional acceptat ca o forma de corectie a copiilor, avand loc de cele mai multe ori in intimitatea casei, iar cei din jur, rudele, vecinii sau comunitatea o tolereaza tacit de cele mai multe ori. Exista putine date oficiale care sa ne indice proportiile reale ale acestui fenomen, lucru datorat ratei nesemnificative de raportare a cazurilor. Multe victime – femei si copii – nu raporteaza cazurile de violenta in familie de frica, pentru ca nu stiu cine i-ar putea ajuta si nu cunosc procedurile de raportare. De cele mai multe ori le este rusine si considera ca ei sunt cei vinovati. In acest sens, consider ca se impune realizarea unor studii la nivel national privind fenomenul violentei domestice. Fara date statistice clare nu pot fi construite politici publice coerente si cu impact concret in viata cetatenilor. Momentan, departamentul se afla in stadiul de stabilire a unor parteneriate cu INS in vederea atingerii acestui scop.”