40 de tineri au primit sprijin financiar si consultanta pentru dezvoltarea unor afaceri proprii in cadrul proiectului„Tineri Antreprenori de Succes”

0

Ministerul Educatiei Nationale impreuna cu partenerii sai, „Junior Chamber International Romania”, Extreme Training, Federatia si Uniunea Nationala a Tuturor Studentilor din Romania anunta inchiderea proiectului „Tineri Antreprenori de Succes”. In cadrul proiectului, peste 800 de tineri studenti si absolventi din invatamantul superior au beneficiat de formare antreprenoriala. Mai mult, dintre cei selectati pentru programul de formare antreprenoriala la un nivel avansat, 40 de tineri au primit sprijin financiar si consultanta pentru dezvoltarea unor afaceri proprii.

Derulat pe o perioada de trei ani, „Tineri Antreprenori de Succes”  raspunde unor nevoi si aspiratii antreprenoriale identificate in randul studentilor si absolventilor din invatamantul superior, ajutandu-i sa se pregateasca pentru o cariera in acest domeniu. Astfel, in preferintele studentilor, ocupatia de patron/om de afaceri/manager se situeaza pe locul doi, dupa cea de medic.

Proiectul „Tineri Antreprenori de Succes”  a avut ca obiectiv principal stimularea initierii de afaceri pentru 3000 de studenti sau absolventi de studii superioare care si-au manifestat  intentia de a desfasura o activitate independenta. In acest sens, in fiecare dintre regiunile de dezvoltare ale tarii au fost infiintate centre de informare antreprenoriala cu privire la mediul de afaceri, la oportunitatile de initiere/ dezvoltare a afacerilor precum si la legislatia relevanta. In scopul imbunatatirii competentelor si abilitatilor antreprenoriale, 811 de tineri au participat la cursurile de formare antreprenoriala – nivel de baza, iar dupa o etapa intermediara de selectie au fost alesi 160 de tineri, care au continuat programul de formare de nivel avansat.

Cei 160 participanti au fost selectati pe baza unei grile de punctaj care a avut in vedere masurarea interesului pentru mediul de afaceri, cunostintele despre mediul de afaceri romanesc, competentele si abilitatile antreprenoriale precum si gradul de motivare aferente unei cariere antreprenoriale.

 In urma cursurilor de nivel avansat, au fost evaluate si selectate cele mai bune 40  de planuri de afaceri care au primit sprijin financiar  in valoare de 10.000 lei / proiect si consultanta in vederea demararii afacerilor respective.

Prin cresterea potentialului antreprenorial al studentilor si absolventilor din invatamantul superior, proiectul a contribuit la cresterea gradului de ocupare, competitivitatii si mobilitatii fortei de munca a grupului tinta. Sprijinul acordat demararii activitatilor independente si ocuparii pe cont propriu va contribui, pe termen lung, la dezvoltarea autonomiei, flexibilitatii si spiritului de initiativa a tinerilor.