975 de elevi din Romania si-au validat ideile de afaceri prin firme de exercitiu in cadrul proiectului “Practica Teoria”

0

975 de elevi din 7 licee ale judetelor regiunilor Bucuresti Ilfov si Sud Vest Oltenia au beneficiat timp de 10 luni de un program complex de dezvoltare a competentelor antreprenoriale prin care au infiintat 175 de firme de exercitiu. Prin acest proiect, Asociatia Excelsior pentru Excelenta in Educatie si-a propus sa ofere tinerilor un context interactiv de invatare, complementar curriculei teoretice care se preda in licee si sa faciliteze dialogul dintre tineri si antreprenorii romani.

targ_inter-regional_in_cadrul_practica_teoria-9059488

Miercuri, 9 decembrie, incepand cu ora 14:00, in sala de festivitati Euroasus este organizata conferinta de inchidere a proiectului “Practica Teoria”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 “Investeste in oameni”. Pe parcursul a 10 luni, Asociatia Excelsior pentru Excelenta in Educatie, impreuna cu Liceul Tehnologic “George Bibescu, Asociatia Liceul Teoretic Hyperion, Liceul Teoretic “Ion Barbu” si Liceul Tehnologic “Mircea Vulcanescu” au contribuit la dezvoltarea antreprenoriatului in randul tinerilor din Romania si i-a sprijinit in conturarea unor idei de afaceri, prin mentorat, transfer de know-how si training.

“975 de tineri au avut oportunitatea de a experimenta in 4 centre pilot pentru operarea cu firmele de exercitiu ce inseamna sa construiesti de la zero o afacere pornind de la o idee, cum sa realizeze un plan de afaceri, care sunt plusurile si minusurile, ce ii asteapta daca iau decizia de a-si deschide o afacere”, a declarat Iulian Popescu, presedintele Asociatiei Excelsior pentru Excelenta in Educatie. “Acestia au fost incurajati sa intre in contact direct cu 30 de reprezentanti ai mediului de afaceri prin activitati cu caracter aplicativ si sesiuni de mentorat. Astfel, toata teoria acumulata de ei pe parcursul celor 12 ani din sistemul de invatamant formal a putut fi transpusa in practica”, a adaugat Iulian Popescu.

targ_inter-regional_practica_teoria-2584110

Ulterior, tinerii si-au prezentat firmele de exercitiu (agentii de turism, agentii imobiliare, boutique-uri de fructe si legume eco, agentii de publicitate sau de consiliere profesionala pentru tineri etc) create in cadrul targului inter-regional “Firme de exercitiu ale tinerilor antreprenori din regiunile Bucuresti – Ilfov si Sud Vest – Oltenia”, organizat in perioada 10-11 octombrie in Ramnicu Valcea prin cataloage de produse sau alte materiale publicitare create chiar de ei.  Concomitent a fost derulata o campanie de informare si constientizare a opiniei publice privind contributia derularii de stagii de practica de catre elevi in firme de exercitiu dar si contactul cu mediul de afaceri pentru dezvoltarea competentelor profesionale ale acestora.

Proiectul face parte din angajamentul Asociatiei Excelsior pentru Excelenta in Educatie de a imbunatati accesul adolescentilor si tinerilor la educatie antreprenoriala si vizeaza facilitarea tranzitiei de la scoala la viata activa si colaborarea cu mediul economic real care sa limiteze disparitatile dintre sistemul educational national si piata muncii din Romania si UE.

Asociatia Excelsior pentru Excelenta in Educatie a fost lansata in aprilie 2011 cu scopul de a implementa proiecte care sa sustina sistemul educational din Romania, si implicit elevii si studentii. Incepand cu anul 2014, echipa asociatiei creioneaza primele proiecte de antreprenoriat in parteneriat cu licee tehnologice si economice, precum si cu Consiliul Judetean Ilfov si Asociatia Travel Focus. Astfel, in 2015, sunt implementate proiectele Practica Teoria si “Antreprenoriatul – sansa unui viitor mai bun pentru tineri”, prin care este incurajat antreprenoriatul in randul tinerilor, atat prin firme de exercitiu, cat si prin finantarea a 42 de startup-uri.

Pentru alte detalii despre proiect va invitam sa vizitati site-ul asociatiei. Informatii despre proiectele europene puteti gasi accesand site-ul oficial www.fonduri-ue.ro.