Agricultura durabila in zone defavorizate ale Romaniei: Conservarea si valorificarea soiurilor de fructe

0

In cadrul proiectului „Agricultura durabila in zone defavorizate ale Romaniei: Conservarea si valorificarea soiurilor de fructe”, Fundatia Mihai Eminescu Trust si Fundatia elvetiana SAVE au desfasurat in perioada 28-29 august 2013 in satul Malancrav (judetul Sibiu), un workshop cu expertii si factorii de interes din Romania si Elvetia.

Workshop-ul a oferit ocazia unui schimb de experienta important pentru generarea de cunostinte si dezvoltarea de solutii utile atat pentru desfasurarea proiectului actual, cat si pentru eventualele initiative similare din viitor. Evenimentul s-a bucurat de participarea a peste 20 de experti, cercetatori, cultivatori si reprezentanti ai unor autoritati locale, ONG-uri si institutii de profil. Au realizat prezentari 5 experti si cercetatori din Romania si 2 experti elvetieni, conturand o imagine a proiectelor de succes si a bunelor practici din domeniul inventarierii, conservarii si valorificarii soiurilor de pomi fructiferi.

Prezentarile au evidentiat situatia curenta in cele doua tari, nevoile, provocarile si oportunitatile existente. Au fost descrise metodologii de cercetare, instrumente, procese de lucru si sisteme de colaborare care au dat rezultate bune in proiecte anterioare, servind ca bune practici pentru proiectul actual si pentru initiative de viitor. Au fost discutate reglementarile europene si internationale, posibilitatile de colaborare intre sectoarele guvernamental, ONG si stiintific si posibilitatile de finantare.

In cadrul unei mese rotunde s-au analizat posibilitatile si solutiile privind inventarierea, conservarea si valorificarea soiurilor autohtone de pomi fructiferi din Transilvania. Au fost analizate chestionarul si lista de inventariere folosite in cadrul proiectelor elvetiene. Aceste instrumente vor fi folosite si in acest proiect, urmand a fi transmise catre 60 cultivatori locali, si constituind baza pentru crearea unui inventar al soiurilor autohtone de fructe din Transilvania. Din soiurile reperate vor fi prelevate mostre de fructe care vor fi evaluate de catre experti romani si elvetieni in cadrul unui eveniment organizat in luna noiembrie. Din soiurile confirmate a fi autohtone se vor colecta altoi si puieti pentru constituirea unei pepiniere si a unei livezi demonstrative la Malancrav.

Participantii la intalnire s-au constituit intr-o retea a factorilor interesati, care va sustine colaborarea comunitatii de profesionisti din Romania si Elvetia, va sprijini promovarea proiectului in cele doua tari si va facilita actiuni comune in domeniul conservarii soiurilor traditionale de fructe. Membrii acestei retele si cultivatorii locali implicati in proiect se vor constitui intr-o Asociatie a cultivatorilor de pomi fructiferi din Transilvania. Asociatia va fi initiata la evenimentul de evaluare a soiurilor de fructe desfasurat in luna noiembrie, si va dobandi personalitate juridica pana la finalul acestui an.

Proiectul „Agricultura durabila in zone defavorizate ale Romaniei: Conservarea si valorificarea soiurilor de fructe” este cofinantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.