ATELIER DIVERSIS – unitate de economie sociala

0

Fundatia pentru Copii Abandonati din Ghimbav, judetul Brasov, a infiintat in luna iulie 2014 Atelierul Diversis, un atelier protejat de croitorie.

Proiectul ATELIER DIVERSIS – Unitate de economie sociala este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei, prin intermediul Contributiei  Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Cu ajutorul celor 2 parteneri elvetieni ai proiectului (Venein zur Unterstutzung Verlassener Kinder in Romanien, si Stiftung Wendepunkt), fundatia a parcurs toti pasii necesari infiintarii acestei unitati de economie sociala.

Acest proiect a luat nastere din dorinta de a crea locuri de munca pentru tinerii crescuti in plasament, dar si pentru persoane cu handicap si cele dezavantajate social, in general. Asadar, au fost create 3 locuri de munca pentru 3 persoane care au urmat initial un curs acreditat de calificare profesionala in meseria de croitor si au realizat un stagiu de practica in cadrul fundatiei. Cladirea atelierului a fost renovata si amenajata utilizand un material izolant din lemn.  Apoi au fost achizitionate echipamente performante (masini de cusut, masina de croit, masina de brodat, masa profesionala de calcat, fier de calcat cu generator de aburi, masa de croit, scaune, materiale textile si accesorii).

Echipa proiectului, impreuna cu cei 3 beneficiari alesi, au realizat o vizita in Elvetia la partenerul Stiftung Wendepunkt, pentru a afla bunele practici elvetiene in domeniul economiei sociale. Partenerul elvetian a oferit ulterior asistenta tehnica si know-how echipei proiectului.

Partenerul elvetian Venein zur Unterstutzung Verlassener Kinder in Romanien a sustinut 4 sesiuni de training pentru echipa proiectului si pentru angajati ai fundatiei; de asemenea, cu ajutorul partenerului elvetian, s-a realizat o strategie de dezvoltare oganizationala pe 5 ani.

Beneficiarii acestui proiect lucreaza sub indrumarea croitorului-sef, un om deosebit, cu multa experienta in domeniu, un angajat cu vechime al fundatiei. De asemenea, beneficiarii, inca de la selectie, sunt indrumati si consiliati atat personal, cat si profesional, pentru a face fata problemelor si situatiilor grele sau neprevazute din viata lor.

Infiintarea legala a atelierului a presupus obtinerea tuturor avizelor si autorizatiilor necesare, precum si a autorizatiei de unitate protejata de la MMFPS, fapt ce permite firmelor care au mai mult de 50 de angajati sa achizitioneze produse conform Legii 448/2006.

Pentru activitatea de productie, s-a realizat initial un studiu de piata si un plan de afaceri minutios si realist.

Pentru activitatea de promovare a proiectului si a atelierului s-a realizat un site (www.atelierdiversis.ro) si au fost tiparite si diseminate 1000 de pliante si 500 de rapoarte anuale cu prezentarea activitatilor si rezultatelor proiectului, dar si a serviciilor atelierului si fundatiei. De asemenea, au fost numeroase aparitii in media scrisa si pe site-uri sociale si de bussines, dar si intalniri, ateliere pentru diseminarea bunelor practici si pentru transferul de cunostinte in retelele locale de ONG-uri.

In cadrul Atelierului Diversis se realizeaza produse textile handmade, unicat, elegante, creative si de o inalta calitate, existand si posibilitatea personificarii acestora.

Unul dintre segmentele de piata carora se adreseaza activitatea atelierului este cel al copiilor, si aici amintim urmatoarele produse realizate:

 • Halate de protectie pentru pictura (din fas impermeabil, diverse culori, simple sau cu buzunare)
 • Penare textile (diferite forme si culori, simple sau compartimentate) ex: Papucel, Soricel, Pestisor, Inimioara etc.
 • Sort de bucatarie (bumbac imprimat, simplu sau dublat cu fas, scai pentru prindere)
 • Saculeti (bumbac 100%, putand fi personalizati de catre copil prin pictare)
 • Organizator patut (bumbac, diferite culori, personalizate si compartimentate)
 • Lenjerii de pat (numai din bumbac, diferite imprimeuri, cearsafuri cu elastic)
 • Sac de dormit (numai din bumbac, diferite imprimeuri, umplutura groasa sau subtire)
 • Organizator scaun masina (material impermeabil, diferite culori si desene, compartimentare pe 3 etaje, scai si snur pentru prindere)
 • Gentute unicat pentru printese ( Capsunica, Lebada, etc)
 • Bandane si prinzatori de par cu antene pentru fetite
 • Carte de povesti textila (dimensiuni 20x20cm, aplicatii diverse pentru stimulare tactila, cognitiva si motorie)

Toate veniturile atelierului sunt folosite pentru sustinerea locurilor de munca create, si eventualul profit ajunge la sustinerea activitatii de baza a fundatiei, si anume: cresterea si educarea copiilor abandonati.

Asadar, oricine achizitioneaza produse realizate in Atelierul Diversis sustine o cauza sociala.

Aparut din necesitatea de creste gradul de incluziune sociala si a calitatii vietii tinerilor cu dizabilitati si a celor crescuti in plasament, prin exersarea abilitatilor de viata si munca, combaterea marginalizarii, calificarea profesionala in domeniul croitoriei, proiectul ” Atelier Diversis – Unitate de economie sociala” a oferit o sansa reala beneficiarilor. „Atelierul este o a doua casa pentru mine; aici am aflat ce inseamna un loc de munca, am invatat croitoria, am fost si sunt ajutata sa lucrez mai bine, mai mult, mai organizat. Primesc un salariu si sunt ajutata sa folosesc banii cum se cuvine, astfel incat sa imi ajunga si pentru distractie.” (Geta, 20 ani, crescuta de la 3 ani la Fundatia pentru Copii Abandonati)

www.atelierdiversis.ro; www.pentrucopiiabandonati.ro

www.facebook.com/AtelierDiversis; www.breslo.ro/AtelierDiversis