Businessul din Romania sustine educatia. Un sfert de milion de tineri romani au beneficiat gratuit de programe educationale learning by doing

0
  • Elevii si studentii romani au putut participa la peste 70 de programe, proiecte, competitii si evenimente Junior Achievement pe parcursul anului scolar 2015-2016
  • Peste 28 000 de ore de voluntariat la clasa sau in “job shadow” sustinute de consultantii voluntari din comunitatea de afaceri

Un sfert de milion de tineri din Romania au dobandit competente esentiale pentru viitorul lor, prin experiente educationale de tip learning by doing, pe parcursul anului scolar 2015-2016. Tinerii romani au beneficiat de programele internationale Junior Achievement de educatie  economica, antreprenoriala, financiara si de orientare profesionala derulate in Romania din 1993 si in lume din 1918.

Prin activitatile desfasurate la clasa si interactiunea consultantilor voluntari din comunitatea de afaceri, programele JA stimuleaza gandirea critica si spiritul antreprenorial, etica si responsabilitatea, ajutand tinerii sa-si dezvolte competente esentiale pentru profesie si pentru viata. Continutul practic al programelor vine in completarea notiunilor teoretice specifice programei obligatorii, aducand scoala mai aproape de viata reala. Pe parcursul anului scolar 2015-2016, 4.174 de profesori din 1.449 de institutii de invatamant au implementat aceste programe.

Elevii si profesorii din programele JA primesc gratuit un pachet educational complet, ce cuprinde manuale si materiale auxiliare, traininguri si webinarii, consultanta voluntara la clasa din partea JA si a unor profesionisti din mediul de afaceri, acces la competitii nationale si internationale si posibilitatea de a castiga burse si finantari pentru proiecte scolare si de business. 

“Implementez programele JA de cinci ani si le consider utile si practice. Elevii sunt foarte interesati sa descopere tainele economiei de piata si sunt foarte inventivi cand vine vorba de a pune bazele unei mici afaceri. Implementez aceste programe la toate clasele V-VIII si consider ca le va folosi mult in viitor.”  – Iosif Dorin Crisan, profesor Scoala Gimnaziala Baita, Hunedoara

Programe internationale Junior Achievement se desfasoara in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, institutiile de invatamant si comunitatea de afaceri, avand module pentru: educatie antreprenoriala, financiara si economica, educatie pentru orientare profesionala, dezvoltare abilitati pentru viata si educatie pentru sanatate si viata activa.

In completarea programelor de baza JA, profesorii au putut realiza proiecte speciale specifice  comunitatiilor locale. Un asftel de exemplu a fost proiectul educational Drum sigur – ABCdar rutier, sustinut de Holchim Lafarge, unde peste 500 de elevi din judetele Arges, Bihor, Cluj si Dambovita au invatat cum sa fie in siguranta pe drumurile publice  prin activitati practice si jocuri interactive.

Antreprenoriatul ca solutie profesionala, dupa terminarea scolii

Prin programul de educatia antreprenoriala peste 200 de start-up-uri ale elevilor si studentilor au participat la cea mai mare competitie europeana de antreprenoriat dedicata tinerilor – JA Compania Anului- editia 2016, sustinuta de Citi Foundation, EY Romania, Enterprise Investors si General Electric. 

Pentru cateva zile Bucurestiul a devenit capitala antreprenoriatului european prin gazduirea JA Europe Enterprise Challenge 2016, competitia europeana de antreprenoriat pentru studenti. Concurand impotriva a 19 companii din 16 tari europene, studentii de la Academia de Studii Economice din Bucuresti, Save Energy, au castigat marele premiu pentru cea mai buna companie in cadrul competitiei dupa ce au dezvoltat si lansat pe piata o priza inteligenta care impiedica alimentarea cu energie electrica a diferitelor dispozitive, atunci cand acestea sunt in stand-by, reducand astfel consumul vampiric de electricitate.

La competitia europeana de antreprenoriat pentru elevi, JA Europe Company of the Year Competition 2016,  desfasurata in Elvetia, echipa Oculus de la Colegiul National I.L. Caragiale a castigat premiul de excelenta in IT pentru realizarea unor ochelari inteligenti ce ii ajuta nevazatorii sau persoanele cu deficienta mare de vedere sa se integreze mai usor in mediul inconjurator.

“Prin programul JA Compania, am invatat cum sa lucram ca o echipa, sa analizam nevoile clientilor nostri, si, cel mai important, sa petrecem timp alaturi de clientii nostri, care ne-au inspirat sa ne dezvoltam produsele. Este uimitor ca am castigat premiul AT&T, deoarece afacerea noastra a inceput cu o inventie si toti suntem inspirati sa ne continuam parcursul educational in domeniul TIC si sa ne dezvoltam o cariera in domeniu. Gratie lui George, prietenul nostru cu deficiente de vedere, am reusit sa dezvoltam produsul nostru, care va ajuta mai multe persoane.”, a spus Tudor Popa, membru al echipei de elevi Oculus

In completarea programului JA Compania, datorita finantarii Romanian American Foundation si a consultantei voluntare din partea specialistilor Monsanto, in acest an liceele agricole au inceput un program pentru a deveni hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici si mijlocii, iar elevi din mai multe orase au avut oportunitatea de a dezvolta un concept de restaurant cu ajutorul specialistilor companiei METRO Cash and Carry.

Pentru a veni in intampinarea nevoilor de invatare si dezvoltare personala specifice tinerilor, in martie 2015 a fost initiat proiectul “De la Firma de Exercitiu la Firma Reala. Prin antreprenoriat aduci valoare si locuri de munca in comunitatea ta”, care a sprijinit elevii de liceu in procesul de adaptare la cerintele reale ale pietei de munca si nevoilor comunitatii locale. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeste in Oameni!.

Scoala Antreprenoriala a Anului 2016

Colegiul Economic Partenie Cosma-Oradea a fost recunoscut ca cea mai buna scoala din domeniul educatiei antreprenoriale in cadrul competitiei “Scoala Antreprenoriala a Anului”. Recunoasterea la nivel european se face in cadrul unei ceremonii care are loc in Septembrie la Riga, Letonia.

Criteriile competitiei au fost: viziune clara si politici privind educatia antreprenoriala; alocarea de timp in orar pentru educatia antreprenoriala; desemnarea unui responsabil pentru educatia antreprenoriala; valorificarea parteneriatelor cu diversi actori din comunitate; determinarea eleviilor sa fie responsabili de procesul lor de invatare; folosirea metodelor de evaluare specifice competentelor transversale necesare in antreprenoriat; facilitatarea procesului de invatare de catre profesor.

Antreprenoriatul social

Peste 4.000 de elevi de liceu si 200 de profesori romani au identificat solutii pentru problemele din comunitatile locale in cadrul proiectului european Social Enterprise 360 (SE360), co-finantat printr-un grant acordat de Comisia Europeana, prin intermediul Programului Erasmus+ . De asemenea, elevii romani au participat la competitia globala Social Innovation Relay 2016 unde au castigat locul I in programul european finantat de compania NN Group.

Antreprenoriat “green” si blended learning

Folosind modele de invatare mixta si platforme de e-learning specifice, Proiectul Greenovation Challenge  finantat prin granturile SEE (Spatiul Economic European) 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania a implicat, in perioada 2014-2016, peste 950 de elevi si 50 de profesori de liceu din zone montane din Romania si Norvegia, care au luat parte la activitati educationale privind managementul inteligent si sustenabil al resurselor, au invatat cum se pot implica in comunitate pentru rezolvarea problemelor de mediu si cum pot dobandi cunostinte si abilitati pentru o viitoare cariera in domeniul protectiei mediului.

Educatie financiara pentru fiecare clasa

Peste 1000 de elevi au devenit prima generatie educata financiar, capabila sa inteleaga si sa foloseasca inteligent instrumente financiare, dupa ce au parcurs, timp de 4 ani,  in fiecare clasa a ciclului primar programul de educatie financiara, programul continuand pentru alti peste 12.000 de elevi datorita suportului financiar si cu voluntari al Raiffeisen Bank.

Elevi de gimnaziu din 19  localitati din Romania au dobandit notiuni elementare de educatie financiara si, astfel, si-au dezvoltat abilitati financiare necesare vietii de adult prin programul “Schimbam vieti” (LifeChanger), alaturandu-se celor 18 tari in programul finantat de Metlife Foundation.

Elevii de liceu au putut participa la a treia editie a competitiei nationale de educatie financiara “Bani pentru scoala ta”, unde au putut castiga finantari de pana la 10.000 de euro pentru scolile lor, dupa ce au parcurs traininguri online gratuite de educatie financiara (BaniIQ) si e-commerce (Banii pe net). Peste 25.000 de elevi, profesori, parinti si alti sustinatori au au parcurs gratuit trainingurile acestui program datorita finantarii Visa Europe.

Lideri in competitiile STEM (Stiinta, Tehnica, Inginerie, Matematica)

Programul Sci-Tech Challenge isi propune sa inspire si sa orienteze tinerii in alegerea viitoarelor studii si a unei viitoare cariere in domeniul STEM . Proiectul Rushing Energy propus de 5 liceeni din Constanta a fost desemnat castigator la cea de-a saptea finala europeana a competitiei Sci-Tech Challenge. Proiectul a fost sustinut in Romania de compania ExxonMobil.

Competitia IT&Creativity: Gamecelerator 3.0 a avut ca scop dezvoltarea abilitatilor tehnice si de game design, cat si a spiritului antreprenorial si a creativitatii liceenilor interesati de tehnologie si jocuri video. Desfasurata in Bucuresti, competitia a atras numeroase echipe de elevi din care 20 de echipe au avut oportunitatea sa fie mentorate de profesionistii UBISOFT si au aflat ce oportunitati de cariera ofera industria jocurilor video. Pe parcursul competitiei elevii au invatat cum isi pot transforma pasiunea pentru jocuri intr-un business profitabil.

Derulat in 15 tari program european Skills for the Future , sustinut de compania Hyundai, inspira tinerii sa se orienteze catre cariere in domeniul STEM si sa-i ajute sa dobandeasca competentele necesare pe piata muncii in aceasta industrie. Proiectul se adreseaza elevilor de 14-19 ani si profesorilor de discipline tehnologice, economice si de educatie antreprenoriala.

Orientare profesionala prin activitati practice

Activitatile de educatie pentru orientare profesionala specifice programului JA Job Shadow Day® urmaresc familiarizarea elevilor cu piata reala a muncii (activitati si responsabilitati specifice) prin petrecerea unei zile de lucru intr-o companie/institutie (clasele XI-XII) sau la jobul unuia dintre parinti (clasele 0-X), oferindu-le o experienta practica pentru a-i ajuta sa inteleaga diverse optiuni de cariera si sa gaseasca mai usor un raspuns la intrebarile: „Ce vreau sa devin dupa ce termin scoala? Unde vreau sa lucrez? Care este cel mai potrivit loc de munca pentru mine?”. Peste 1300 de companii si institutii din 83 localitati au raspuns solicitarilor scolilor.

„Una dintre cele mai frumoase experiente! Sunt foarte fericita ca am participat la acest program si recomand oricarui elev care are ocazia sa o faca. M-am decis in legatura cu ce facultate voi urma si meseria pe care vreau sa o urmez. Daca nu aveam parte de aceasta experienta, aveam foarte multe variante pe lista, deoarece nu stiam ce mi se potrivea.” a spus Posea Amalia, eleva Liceul Teoretic Nicolae Iorga, Nehoiu

Programul Bridge to Employment sustinut de compania Janssen, s-a desfasurat in Romania in perioada 2013-2016, timp in care un grup selectionat de elevi de la Colegiile Gheorghe Lazar si Ion Creanga din capitala au beneficiat de activitati learning by doing, care ii ajuta sa se pregateasca pentru o cariera medicala.

De asemenea, prin programul Succesul profesional, sustinut de Accenture, tinerii din liceu au capatat o viziune mai clara asupra viitoarei cariere profesionale, asupra rolului in comunitatea din care fac parte si a necesitatii educatiei pentru viitor.

Recunoastere la nivel european pentru impactul programelor educationale din Romania

Junior Achievement (JA) Romania a primit distinctia JA Europe Model Organisation in cadrul ceremoniei anuale, desfasurate la nivel european, in Amsterdam, in semn de apreciere pentru impactul programelor de educatie antreprenoriala, financiara si orientare profesionala. Echipa romaneasca a primit acest premiu al saselea an consecutiv, in urma unei evaluari ce a inclus rezultatele din 39 de tari europene.