Competente antreprenoriale pentru 47 de specialisti in incluziune sociala din regiunea Nord-Vest

0

Agentia ONU pentru Dezvoltare (Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare – UNDP) a organizat, la Oradea, in perioada 10 – 12 septembrie 2013, seminarul regional de formare “Competente antreprenoriale in economie sociala”. Timp de trei zile, specialistii in incluziune sociala din cadrul institutiilor publice locale si organizatiilor neguvernamentale din regiunea de dezvoltare Nord-Vest (Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj) au discutat despre conceptele teoretice de baza ale antreprenoriatului social, precum si despre rolul autoritatilor publice in dezvoltarea modelelor de economie sociala pentru comunitatile de romi. De asemenea, cursantii au avut ocazia sa inteleaga care sunt avantajele si provocarile legate de dezvoltarea si implementarea planului de afacere sociala. La finalul acestui curs, sustinut de doi experti in economie sociala si antreprenoriat, 47 de participanti au obtinut certificare ANC (Autoritatea Nationala pentru Calificari, fosta CNFPA) in grupul de competente – antreprenor in economie sociala si au dobandit competente antreprenoriale specifice economiei sociale, prin care sa contribuie la cresterea nivelului de incluziune sociala a comunitatilor de romi din regiunea Nord-Vest.

„Competente antreprenoriale in economie sociala” se concentreaza in special pe antreprenoriatul social, activitate care presupune dezvoltarea comunitatilor dezavantajate, cum sunt cele de romi, prin implicarea acestora, a autoritatilor locale si a societatii civile in activitati durabile si profitabile, care vor avea capacitatea sa genereze auto-sustenabilitate si independenta solutiilor sociale. Participantii au avut ocazia sa invete cum sa dezvolte un plan de afaceri cu impact social, de la identificarea nevoilor sociale si a resurselor disponibile, pana la managementul afacerii. Cursul a abordat teme precum: (a) conceptele teoretice de baza ale antreprenoriatului social; (b) principiile economiei sociale/legislatia; (c) rolul autoritatilor publice in dezvoltarea modelelor de economie sociala pentru comunitatile de romi; (d) initierea, elaborarea si gestionarea planului de afacere sociala.

Seminarul de la Oradea este componenta-cheie a proiectului POSDRU/69/6.1/S/34922 “Economia sociala ca solutie a dezvoltarii comunitatilor Roma din Romania”, fiind ultimul dintr-o serie de sase seminarii organizate in cinci regiuni de dezvoltare ale Romaniei. Seminariile au avut loc la Cluj, Calarasi, Bacau, Tirgu Mures si Drobeta Turnu Severin. Proiectul sustine identificarea initiativelor de economie sociala in comunitatile de romi prin implicarea tuturor actorilor din domeniu (societatea civila, comunitati de romi, institutii guvernamentale), promovarea si dezvoltarea antreprenoriatului social. Informatii suplimentare privind implementarea proiectului pot fi obtinute vizitand website-ul www.economiesocialapentruromi.ro.