Cursuri gratuite de calificare sau formare in vederea unei cariere antreprenoriale pentru 460 de femei din Bucuresti si Ilfov

0

460 de femei din zona Bucuresti Ilfov vor beneficia de cursuri gratuite de calificare sau formare in vederea unei cariere antreprenoriale in cadrul unui proiect lansat la finalul acestei saptamani de Asociatia Romano ButiQ, in parteneriat cu K Consulting Management and Coordination (KCMC) si Centrul de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen: FILIA.

Desfasurat pana in octombrie 2015, proiectul „Sanse egale pentru femei active – S.E.F.A.” ofera cursuri de calificare femeilor care vor sa aiba mai multe sanse de angajare si sprijina femeile care vor sa aleaga o cariera antreprenoriala prin cursuri de perfectionare in administrarea afacerilor, management de proiect, managementul intreprinderilor sociale etc. Acestea din urma beneficiaza si de consultanta si sprijin efectiv pentru deschiderea unei afaceri, urmare a unui concurs de idei.

Toate cursurile sunt acreditate de Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC).  Pentru mai multe detalii despre cursuri, va rugam sa accesati site-ul romanobutiq.ro.

“Prin acest proiect ne dorim sa construim o practica in promovarea egalitatii de gen si sa sprijinim femeile din jurul nostru sa devina active profesional, obtinandu-si astfel independenta financiara. Pentru aceasta initiativa, avem in vedere atat femeile care isi doresc un nivel mai inalt de calificare cat si femeile care au nevoie de sprijin in ceea ce priveste accesul pe piata muncii” a declarat Nicoleta Bitu, directoarea executiva a Romano ButiQ.

O miza importanta a acestui proiect este identificarea problemelor cu care femeile se confrunta in accesul pe piata muncii, cat si la locul de munca actual.

„Femeile traiesc forme diverse de discriminare la intersectia dintre gen, etnie, orientare sexuala, dizabiliate, varsta, limba, religie, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, apartenenta la o categorie defavorizata etc. Pornind de la experientele lor, ne dorim sa intelegem care sunt limitele cadrului legislativ si institutional in domeniul egalitatii de gen si al antidiscriminarii si sa propunem un plan de masuri pentru imbunatatirea politicilor publice din domeniu” a declarat Andreea Braga presedinta Centrului de Dezvoltare Curiculara si Studii de Gen:FILIA.

In cadrul conferintei de lansare a participat si doamna Ioana Cazacu, Secretar de Stat, Presedinta a Departamentului pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati (DESFB), din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice. Doamna Ioana Cazacu a subliniat importanta colaborarii dintre societatea civila si DESFBD pentru elaborarea si implementarea unor politici publice in domeniul egalitatii de gen, care sa raspunda problemelor cu care se confrunta femeile. De asemenea, a prezentat activitatile si responsabilitatile DESFB in domeniul egalitatii de gen.

Unul dintre aspectele subliniate la conferinta de lansare a proiectului este nivelul redus de constientizare si nevoia de informare cu privire la discriminarea la locul de munca.

Potrivit datelor prezentate de Alexandru Vasile secretar de Stat la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii in cadrul conferintei de lansare a proiectului, in anul 2012 din totalul dosarelor inregistrate la CNCD, 11 au vizat situatii de discriminare pe criterii de gen la locul de munca. In patru dintre dosare CNCD a dat solutie de constatare a faptei de discriminare, amenzile aplicate ajungand la un cuantum total de aproximativ de 12,000 lei. In anul 2013 s-au inregistrat 21 astfel de dosare, 11 fiind solutionate prin constatarea faptei de discriminare si aplicarea unor amenzi in cuantum total de peste 60,000 lei.

Desi exista o tendinta usor crescatoare, numarul redus de situatii de discriminare pe criteriul de gen inregistrat de CNCD anual nu ilustreaza numarul real de situatii de discriminare, ci subliniaza lipsa de informare privind legislatia din domeniul combaterii discriminarii si egalitatii de gen si nevoia imbunatatirii politicilor publice din domeniu.

Proiectul „Sanse Egale pentru Femei Active – S.E.F.A.” (ID proiect 131707) este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.