DMI 6.1. Dezvoltarea Economiei Sociale, Cenusareasa programului POSDRU

0

Desi a creat in 3 ani 4600 de locuri de munca, economia sociala a devenit victima coletarala a Autoritatii de Management (AMPOSDRU)  din cadrul Ministerului Muncii.

POSDRU – programul european cu cea mai mica rata de absorbtie dupa POSMediu si POAT

POSDRU  a fost  programul cu cele mai slabe rezultate la absorbtie dupa Programul Operational Sectorial de Mediu si Programul Operational Asistenta Tehnica. Astfel, conform datelor publicate de Ministerul Fondurilor Europene (Raport MFE 2013), rata de absorbtie a acestui program la 30 decembrie 2013 era de numai 28,75%, sub ratele inregistrate de programe ca cel de Dezvoltarea Capacitatii Administrative 50,6% sau cel de Dezvoltare Regionala 45%.

Date fiind problemele de ocupare si excluziune ale Romaniei, este de mirare ca Ministerul Muncii, responsabil cu supervizarea directa a acestui program, nu a gasit solutii pentru accelerarea implementarii sale.

Mai bine de 4 luni de la punerea in dezbatere publica a Ghidurilor Specifice DMI 6.1

Cel mai afectat domeniu este cel al economiei sociale, Domeniul Major de Interventie 6.1., in care, din cele peste 400 milioane de Euro alocate, nu au fost contractate decat aprox. 150 mil. euro, singura solutie gasita de autoritati pentru acest domeniu in perioada 2011-2013 fiind realocarea unei parti a fondurilor spre alte domenii.

Mai mult, unul dintre apelurile DMI 6.1. (CPP 112), care a atras nu mai putin de 1.816 cereri de finantare in anul 2011, nu a ajuns la faza de evaluare a cererilor de finantare primite datorita contestatiilor privind procedura de achizitie publica pentru furnizarea serviciilor de evaluare. Dupa mai bine de un an si jumatate, acest CPP a fost anulat abia in august 2013.

Tot in august 2013, in cadrul Conferintei Nationale a Economiei Sociale: “Pentru o economie a solidaritatii”, a fost pus in dezbatere un nou ghid pentru Cereri pentru Proiecte pentru DMI 6.1, ghid care nici in acest moment nu este finalizat, intarziind si mai mult lansarea unei noi CPP destinate economiei sociale. Mai multe detalii depre demersul IES privind Ghidul 6.1 puteti citi in acest articol.