Economia sociala – o solutie pentru o comunitate

0

Asociatia “Romano ButiQ” a organizat alaturi de partenerii sai, KCMC- K Consulting Management and Coordination, Atelierul de panza si PETROM un eveniment de popularizare a conceptului de economie sociala.

Un exemplu in domeniul economiei sociale, la Clejani  au fost deschise cateva dintre primele structuri de economie sociala, cum ar fi “Atelierul de maturi Clejani” sau “Taraful din Clejani”, iar o noua structura de acest fel, atelierul “Mestesukar Fashion”, urmeaza sa li se alature in procesul de valorificare a resurselor comunitatii pentru a le transforma in beneficii pentru membrii acesteia.

Beneficiile care rezulta in urma activitatii intr-o structura de economie sociala sunt multiple – mestesugarii, pentru ca in marea majoritate a cazurilor vorbim despre meserii, gasesc un loc de munca; stima de sine este stimulata prin sentimentul ca “esti util” familiei tale si comunitatii din care faci parte si nu in ultimul rand, lucratorii din structurile de economie sociala (SES-uri) duc mai departe traditiile mostenite.

In atelierul de croitorie din Clejani (Asociatia “Mestesukar Fashion”), deschis de Romano ButiQ impreuna cu partenerii sai, KCMC si Atelierul de Panza, in cadrul proiectului “Pakivalo ButiQ”, se va produce o colectie desenata de un renumit designer strain, care a lucrat voluntar cu membrii echipei. Piesele care fac parte din aceasta colectie reinterpreteaza arta textila si tehnicile traditionale in obiecte de imbracaminte moderne si functionale si se vor comercializa intr-un magazin specializat din capitala.

Desfasurat la scoala “mare” din satul Clejani, evenimentul de pe 9 aprilie i-a inclus si pe elevii din clasele III-VI, mai exact pe cei preocupati de pictura si desen. Profitand de saptamana “Scoala Altfel”, copiii au fost  antrenati intr-un mic atelier de bricolaj in care timp de 2 ore au realizat decoratiuni specifice sarbatorilor pascale, au pictat saculeti de panza oferiti de “Atelierul de Panza” si au decorat oua de lemn realizate in cooperativa din Ciocanari, jud. Dambovita. Toti copiii prezenti au primit un mic dar din partea organizatorilor si saculetii drept amintire.

Asociatia Romano ButiQ deruleaza proiecte de economie sociala, printre care si cel din Clejani in cadrul Pakivalo ButiQ” (“solidaritate in munca de calitate” este traducerea in limba romana a titlului proiectului). Proiectul “Pakivalo ButiQ” isi doreste sa contribuie la combaterea discriminarii, asigurarea de sanse egale grupurilor defavorizate (romi, persoane cu dizabilitati sau familii cu mai mult de doi copii) si sa fie un exemplu practic de solidaritate, in acord cu indemnul parintelui miscarii romilor din Romania, Nicolae Gheorghe, pentru care “solidaritatea se practica si se demonstreaza”.

Proiectul “Pakivalo ButiQ” a debutat pe 1 octombrie 2014, se deruleaza in regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Muntenia pe o perioada de 12 luni si este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “Investeste in oameni”.