Economia sociala si solidara, experiente din Brazilia si Romania discutate in cafenele

0

Economia socială și solidară, ca soluție pentru problemele sociale generate de condițiile economice este tema unui turneu susținut în Romania, în perioada 1 – 8 februarie 2017, de către două personalități din domeniul economiei sociale din Brazilia, Maria Elisabeth Grimberg și Gilberto Ohta de Oliveira.

Evenimentul pleacă de la premisa că problemele sociale cauzate de încadrarea precară în economie a persoanelor aflate în dificultate reprezintă un fenomen global, care poate fi ameliorat prin schimbul de soluții și inițiative din zone diferite ale globului.

România și Brazilia sunt două țări care se confruntă cu o mare discrepanță între categoriile sociale. Modelul economic, deși viabil pentru majoritatea cetățenilor, eșuează în a folosi valoarea integrală a tuturor oamenilor. În ciuda potențialului lor economic ridicat și a abundenței de resurse, Brazilia, România precum și multe alte state, se confruntă cu o  inegalitate și excludere socială pronunțate, astfel mulți oameni nu au oportunități de muncă sau lucrează în condiții proaste.

„A fost dificil să înceapă munca colectivă, muncitorii erau fără adăpost și a trebuit să învețe să vadă sensul de a lucra în mod colaborativ. Un alt aspect dificil a fost repartizarea sarcinilor, dar și managementul administrativ și financiar. Am avut nevoie de consultanți pentru o lungă perioadă de timp pentru a ne gestiona finanțele și sarcinile administrative ale cooperativei.” afirmă Maria Elisabeth Grimberg.

Mișcarea economiei solidare și sociale a câștigat încredere ca fiind una din alternativele la crizele economice și de ocupare, dar și în fața instabilităților sociale și de mediu.

Importanța promovării organizațiilor din sectorul economiei sociale a fost confirmată în Brazilia prin crearea de către guvern în 2003 a Secretariatului Național pentru Economie Solidară. Acesta este doar unul dintre factorii care pot face din Brazilia un exemplu de urmat pentru economia socială și solidară din România.

Creșterea întreprinderilor sociale ca instrument de dezvoltare locală, dezvoltarea cooperativelor, protecția mediului și educația pentru mediu și dezvoltare, crearea unor condiții de muncă decentă pentru grupurile defavorizate, gestionarea problemelor de gen, creșterea stimei de sine în comunitățile dezavantajate, modele de antreprenoriat social, relațiile cu actorii locali și naționali sunt doar câteva dintre temele care vor fi abordate în acest turneu de către cei doi invitați.

Programul turneului cuprinde vizite la întreprinderi sociale din România și evenimente publice după cum urmează:

BUCUREȘTI

Joi, 2 februarie, începând cu ora 15:30 la Fitoceainăria SanThe (Lipscani Nr. 104), tema: Cooperare și munca decentă. Detalii eveniment AICI

Marți, 7 februarie, începând cu ora 10:00 la Asociația Viata Independentă (Mareșal Al. Averescu Nr. 17, Pavilion F, Etaj 3) , tema: Modele de finanțare în economia sociala și solidară. Detalii eveniment AICI

Marți, 7 februarie, începând cu ora 18:00 la Seneca AntiCafe (Str. Arhitect Ion Mincu Nr. 1), tema: Accesul la piețe de desfacere. Detalii eveniment AICI

IAȘI

Luni, 6 februarie, începând cu ora 17:00 la CUIB (Str. Gavriil Musicescu, nr. 14, Iași), tema: Cooperare, munca decentă și experiența locală. Detalii eveniment AICI

În măsura în care doriți interviuri sau să participați la oricare dintre evenimentele publice de mai sus, vă rugăm să ne trimiteți un email la adresa [email protected] 

Turneul „Economia Socială și Solidară – modele din Brazilia și România” este organizat în cadrul proiectului “SUSY – SUstainable and Solidarity EconomY”, cofinanțat de Uniunea Europeană, în care sunt implicate 26 de organizații din 23 de țări europene cu scopul de a promova bunele practici privind economia socială și solidaritatea din Europa și din lume. În România, proiectul este implementat de către Fundația TERRA Mileniul III.