Fondul Privat Comercial – un CAR pentru firme

0

Zeci de firme au beneficiat, in ultimii sase ani, de un mecanism de finantare reciproca prin intermediul Fondului Privat Comercial. Fondul face plasamente in efecte de comert, instrumente de credit comercial, care pot fi rostogolite intre creditori, prin scontare. O firma emite un bilet la ordin (BO) in schimbul caruia Fondul, sau un alt creditor, o finanteaza. Creditorul sconteaza contra bani gheata BO, sau Fondul sconteaza BO la Banca, iar firma se finanteaza mult mai rapid decat la banca, potrivit declaratiei administratorului fondului pentru economica.net.

Fondul Privat Comercial este, de fapt, un fond inchis de investitii (care nu emite continu titluri ca un fond mutual denumit deschis), autorizat de autoritatea pietei de capital, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si administrat de Globinvest din Cluj Napoca, una dintre cele mai mari societati romanesti de administrare a investitiilor.

Circa 38% din activele nete de 17,9 milioane de lei ale Fondului Privat Comercial (FPC) sunt efecte de comert, mai precis bilete la ordin, in majoritatea lor chiar ale celor 12 firme care sunt si investitori in fond.

„Majoritatea investitorilor au beneficiat de aceasta modalitate de finantare reciproca, mult mai rapida decat cea prin banci. In general investitorii in FPC sunt si beneficiari ai finantarilor obtinute prin fond“, a declarat Ilie Cenan, presedintele Globinvest, pentru economica.net.

Mecanismul este simplu: „o firma investitoare in Fondul Privat Comercial (FPC) emite un bilet la ordin (BO) in favoarea Fondului. Fondul Privat Comercial (FPC) pune la dispozitie finantarea solicitata de investitor si apoi sconteaza (vinde, n.r.) la banca titlul de credit, obtinand la randul sau lichiditati“, explica presedintele Globinvest.

Emitentul BO poate sa nu fi fost investitor in FPC, dar a scontat biletul la ordin (BO) in favoarea unui investitor la Fond, care la randul sau, il va sconta la Fond, mai adauga Ilie Cenan. Pentru a-si asigura lichiditatile necesare, Fondul isi pastreaza o parte din resurse in cash si in depozite bancare. La 30 iunie, 29% din activele FPC erau in depozite bancare.

La 31 decembrie 2006, in primul an de activitate al Fondului, peste 70% din activele sale de 18,9 milioane de lei erau bilete la ordin. Dintre cei 64 de investitori ai fondului, 22 erau persoane juridice.

Un an mai tarziu, peste 94% din activele de 27,6 miliane de lei erau bilete la ordin.

Numarul investitorilor in FPC a scazut in ultima vreme, din cauza mediului economic nesigur, in care „antreprenorii se feresc sa se indatoreze. Nesiguranta privind directia spre care se indreapta economia si ritmul in care evolueaza ii descurajeaza sa faca cheltuieli“, observa Ilie Cenan.

Garantii

Gloninvest spune ca face analiza emitentului biletelor la ordin si dupa constituirea unor garantii, inclusiv prin ipoteci de rang II, potrivit prospectului fondului.

Finantarile prin FPC sunt mai scumpe decat creditele bancare, dar se obtin mai repede. Randamentele plasamentelor  in cele 42 de bilete la ordin din portofoliul fondului la 30 iunie 2009, egale cu costul debitorilor investitori, variau intre 14,5% si 16%, scadentele acestora fiind de doua si de trei luni fata de data achizitiei, potrivit raportului Globinvest pe Semetrul 1 2009.

Trei bilete la ordin, in valoare totala de sase milioane de lei, acopereau atunci 29% din activele fondului, care a manifestat o reticenta similara cu aceea a bancilor la acordarea de finantari.

3 ani mai tarziu, 4 bilete la ordin acopereau peste 20% din active, dar randmanetele variau intre 12,5 si 14%, din cauza scaderii cererii.

Cu active totale administrate de aproape 58 de milioane de lei, Globinvest este a a doua cea mai mare societate de profil romaneasca nebancara.

Articol preluat de pe economica.net