Fundatia Dezvoltarea Popoarelor a inaugurat prima fabrica de mozaic ceramic cu rol de intreprindere sociala

0

Proiect Mozaic SRL este prima firma din Romania care demareaza productia de mozaic ceramic sub finantare europeana, avand la baza conceptul de intreprindere sociala. Fabrica de mozaic este o initiativa a Fundatiei Dezvoltarea Popoarelor (FDP) realizata in cadrul proiectului ”Parteneriate active pentru dezvoltarea economiei sociale” in colaborare cu grupul de firme Menatwork.

Inaugurarea Fabricii a avut loc joi 3 mai 2012, in prezenta IPS Ioan Robu, Arhiepiscop de Bucuresti, ES Mario Cospito –ambasadorul Italiei la Bucuresti, a doamnei Maria Mota – consilier al ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, a doamnei Violeta Barbu, presedinta FDP si a peste 130 persoane reprezentanti ai autoritatilor publice, companiilor si ai organizatiilor neguvernamentale.

Parteneriatul dintre Fundatia Dezvoltarea Popoarelor si grupul de firme Menatwork a fost definit de doamna Violeta Barbu, presedinta FDP ca o ”prietenie operativa” avand ca scop binele comun.

Opera, firma nu reprezinta un scop in sine. Ceea ce este pus in joc este mult mai mult: este educatia persoanei. Fara munca, fara posibilitatea de a construi si de a fi protagonist al propriei vieti o persoana nu intelege cine este. Punctul esential este educatia persoanei. Este ideea unui “eu” care construieste, care doreste, care munceste, care poate astfel sa devina protagonist al propriei vieti”, a declarat in cadrul discursului inaugural Simona Carobene, managerul proiectului in cadrul FDP.

Fabrica de mozaic va crea intr-o prima faza 12 locuri de munca pentru tineri cu varste cuprinse intre 20 si 23 de ani, care au trait in institutii de protectie sociala si pe care FDP ii sprijina in parcursul de integrare sociala si profesionala. Fabrica are o suprafata de 300 de metri patrati, fiind dotata cu utilaje italiene de ultima generatie. Realizarea acestui tip de produs implica un grad mare de manufacturare dar si o viziune artistica in ceea ce priveste designul. In fabrica se vor realiza atat mozaicuri de serie, cat si concepte premium, care se vor construi pe comanda, in colaborare cu designeri specializati.

A da de lucru inseamna deja a fi responsabil din punct de vedere social, de aceea aceasta initiativa consider ca reprezinta – socialul la patrat –”, a declarat in cadrul evenimentului inaugural domnul Luigi Caverni, administratorul  grupului MENATWORK.

Proiectul are ca obiectiv general dezvoltarea unor noi modele de economie sociala la nivelul a 4 Regiuni din Romania (Bucuresti-Ilfov, Vest, Nord-Vest si Sud–Muntenia), in scopul facilitarii accesului a 240 de persoane excluse sau expuse riscului de excluziune sociala pe piata muncii si al promovarii unei societati incluzive.