Imbatranirea activa – pariu pentru o viata mai lunga, mai buna si impreuna

0

Imbatranirea activa nu este utopie si nici fantasmagorie. Imbatranirea activa este un mod firesc de a mentine inaintarea in varsta, cat mai mult timp cu putinta, sinonim cu participarea, demnitatea, independenta, auto-realizarea.

Expresia de “imbatranire activa” a fost adoptata de Organizatia Natiunilor Unite la sfarsitul anilor 90, avand la baza recunoasterea drepturilor vartsnicilor si valorizarea egalitatii de sanse, iar provocarea consta in a folosi la maxim potentialul socio-profesional al varstnicilor. Mai mult, conceptul de imbatranire activa presupune inaintarea in varsta in conditii optime de sanatate, incurajand varstnicii sa ramana cat mai mult posibil actorii propriei vieti, sa se implice in activitati civice si sa participe economic in masura posibilitatilor. De ce e atat de importanta aceasta “imbatranire activa”? Ei bine, populatia Uniunii Europene (si implicit a Romaniei) se afla intr-un proces suficient de pronuntat de imbatranire, ca urmare a natalitatii scazute, imbatranirii generatiei “baby-boom” si cresterii sperantei de viata. Estimarile arata ca segmentul de varsta de 65 de ani si peste va reprezenta, in 2060, mai mult de 29,3% din populatia UE (fata de 16%, in 2010). In acelasi timp, populatia in varsta de munca a Uniunii Europene va scadea cu 14,2%, iar sustenabilitatea sistemelor de pensii, de sanatate si de ingrijire poate fi compromisa pe termen lung, deoarece populatia activa va scadea si nu va fi in masura sa indeplineasca nevoile numarului tot mai mare de varstnici. Imbatranirea activa reprezinta o componenta esentiala a strategiei Europa 2020, a carei reusita depinde in mare masura de crearea posibilitatii unei contributii depline a varstnicilor in cadrul si in afara pietei muncii. Persoanelor in varsta trebuie sa li se permita sa ramana active ca angajati, consumatori, ingrijitori, voluntari si cetateni. Aceasta “imbatranire activa” ne invita sa facem pariu cu capacitatile noastre individuale si colective de a trai mai mult, mai bine si impreuna! Articolul “Imbatranirea activa – pariu pentru o viata mai lunga, mai buna si impreuna” este redactat in cadrul proiectului “FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc”, cod proiect: POSDRU /173/6.1/S/148313, beneficiar: Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania, perioada de implementare 29.12.2014- 31.12.2015.

Pentru detalii cu privire la proiectul FIDELIS, contactati Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania, tel: 021 312 27 81 e-mail: [email protected], site: www.ahsr-fidelis.ro.