Junior Achievement (JA) Romania sustine educatia antrepenoriala “green” intr-un proiect European

0

5 tari – Bulgaria, Grecia, Letonia, Norvegia si Romania – vor implementa pentru o perioada de 2 ani proiectul international “GREENT” (green+ entrepreneurship – “Blended learning design methodology for education in green entrepreneurship at secondary schools”).

Lansat in noiembrie 2015, GREENT este un proiect de educatie antreprenoriala, finantat de Uniunea Europeana – programul Erasmus+, prin care se urmareste dezvoltarea si pilotarea continutului unei programe educationale de antreprenoriat verde, utilizandu-se modele de invatare mixta si platforme de e-learning cu un continut specific educatiei antreprenoriale verzi.

Scopul proiectului este de a reduce discrepanta din sistemul educational dintre nevoia de competente si lipsa de continut educational adecvat dezvoltarii unor competente “green”, prin intermediul unor traininguri in domeniul antreprenoriatului “green” destinate profesorilor, utilizand modele de invatare mixta (blended learning).

GREENT uneste eforturile celor 5 organizatii JA, active in domeniul educatiei antreprenoriale, ce vor implica in perioada 2015 – 2017 peste 500 de elevi si 25 de profesori de liceu.

Principalele activitati din cadrul proiectului au in vedere realizarea unei cercetari teoretice de referinta privind programele si metodologiile de predare, existenta platformelor pentru educatia antreprenoriala “green” din tarile participante, dezvoltarea curriculumului, a metodologiei si a unor planuri de lectii privind antreprenoriatul verde, colaborarea cu profesorii pentru dezvoltarea lectiilor de antreprenoriat verde si implementarea lor la clasa.

“Avand experienta implementarii altor proiecte de educatie ecologica la liceu, dar si contextul actual, acela al orientarii catre principiile unei gandiri durabile, am considerat ca este momentul ideal pentru a demara un nou proiect privind educatia antreprenoriala verde, mai cu seama daca avem in vedere si numarul mic de ore alocat disciplinei de antreprenoriat din licee si continutul insuficient al materialelor destinate studiului acestei discipline. Am hotarat sa dezvoltam, alaturi de partenerii nostri si de profesorii care vor fi implicati in proiect, o programa de educatie antreprenoriala “green” ce va veni in completarea Programei scolare pentru Educatie Antreprenoriala. Avem incredere ca profesorii si elevii vor fi entuziasmati si interesati, mai ales ca vor avea oportunitatea de a face parte din echipa de proiect care va elabora continutul materialelor ce se vor testa in licee din 5 tari din Europa, membre JA.” – a declarat Alice Dutu, program manager JA Romania.

In cadrul proiectului vor avea loc evenimente de tipul “innovation camp” pe teme de antreprenoriat – “I think green”-, care vor fi organizate in fiecare tara partenera, iar etapa de inchidere a proiectului va fi marcata prin organizarea unei conferinte internationale “I teach green”, la care vor participa profesori din Romania, Bulgaria, Grecia, Letonia si Norvegia.

Despre JA Romania
JA Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie economica, antreprenoriala si financiara, de etica si responsabilitate sociala, de sanatate si viata activa. 39 de tari din Europa si 123 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, acestea sunt urmate gratuit de peste 280.000 de elevi din 1.600 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice si datorita sustinerii financiare din partea comunitatii de afaceri.