Masa rotunda 'Politici de promovare a economiei sociale la nivel local si regional' – Rolul economiei sociale in dezvoltarea proiectelor inovative

0

Economia sociala este un motor al inovarii si al dezvoltarii sectorului social si educational din Romania. Modele in acest sens stau cele cinci afaceri sociale create de ALIAT, 4 gradinite / afterschool cu predare exclusiv in limba engleza si 1 centru de limbi straine cu traineri certificati, prezentate luni, 24 august, in cadrul mesei rotunde cu tema ‘Politici de promovare a economiei sociale la nivel local si regional – Rolul economiei sociale in dezvoltarea proiectelor inovative’. In plus, evenimentul a beneficiat de servicii de gazduire si de catering oferite de intreprinderi sociale.

Asociatia ALIAT (Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor) a organizat luni, la Bucuresti, masa rotunda ‘Politici de promovare a economiei sociale la nivel local si regional’ – Rolul economiei sociale in dezvoltarea proiectelor inovative, din cadrul proiectului ‘Structuri de Economie Sociala – Oportunitati pentru Persoanele Aflate in Dificultate’, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Evenimentul a oferit cadrul unor dezbateri pe tema promovarii rolului important pe care il are economia sociala in dezvoltarea de intreprinderi sociale sustenabile si cu impact pe piata din Romania. S-a pus accent pe prevederile noii legi a economiei sociale, in vigoare din luna iulie, si pe sprijinirea grupurilor vulnerabile, dar si pe nevoia de sustinere a reformei sistemului educational de sectorul neguvernamental.

De asemenea, masa rotunda a fost si un prilej de prezentare a serviciilor inovative aduse in spatiul educational romanesc de cele 5 afaceri sociale deschise in cadrul proiectului implementat de ALIAT: Reteaua de Gradinite BritAcademy cu predare exclusiv in limba engleza (cu patru sedii – in Bucuresti, in Domnesti si in Rosu, din judetul Ilfov, si in Geamana, jud. Arges) si Centrul de limbi straine Alpha Training Centre din Bucuresti, care se bucura de expertiza trainerilor acreditati CELTA (Certificate in English Language Teaching to Adults) la Cambridge.

Componenta sociala este foarte importanta. Prin implementarea acestui proiect, sunt create 34 de noi locuri de munca si dezvoltam competente profesionale pentru 40 de persoane din grupuri vulnerabile si specialisti din domeniul incluziunii sociale. In plus, vor fi oferite servicii de ocupare si asistenta psiho-sociala pentru 110 persoane.

Proiectul ‘Structuri de Economie Sociala – Oportunitati pentru Persoanele Aflate in Dificultate’ este co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 – 2013, Axa prioritara 6, Domeniul Major de Interventie 6.1. Este implementat pe o perioada de 12 luni, pana in luna octombrie 2015, in regiunea Bucuresti-Ilfov si Sud-Muntenia si beneficiaza de un buget total de 3,6 milioane de lei. Informatii despre proiectele POSDRU puteti gasi accesand www.fonduri-ue.ro. Pentru detalii despre proiect va invitam sa accesati www.sesopad.ro.

Despre economia sociala

Economia sociala este acea forma de economie care vine cu solutii inovatoare la problemele sociale, economice sau de mediu ale comunitatii si la nevoile membrilor sai, care sunt ignorate sau insuficient acoperite de sectoarele public si privat. Spre deosebire de economia de piata, orientata exclusiv spre profit, economia sociala are ca scop imbunatatirea conditiilor de viata si oferirea de noi oportunitati accesibile persoanelor dezavantajate, care fac parte din categorii sociale vulnerabile.

Economia sociala include forme de organizare tip SES (structuri de economie sociala) precum cooperativele, societatile mutuale, asociatiile nonprofit si fundatiile in cadrul carora se creeaza oportunitati de formare profesionala si locuri de munca pentru grupurile vulnerabile. In cadrul ei se acorda prioritate crearii unui model de intreprindere denumit intreprindere de economie sociala care asigura dezvoltarea unor valori importante pentru societate precum protectia sociala, serviciile sociale, sanatatea, egalitatea de sanse, educatia si formarea pentru grupurile sociale dezavantajate.

Despre ALIAT – Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor

Fondata in 1993, ALIAT este o asociatie de profesionisti in sanatate mintala, fiind una dintre primele organizatii profesionale care activeaza in domeniul adictiilor din Romania. Oferind servicii eficiente de tratament pentru cei care se afla in situatia de a nu mai avea control asupra consumului propriu de alcool sau droguri, ALIAT desfasoara activitati in domeniul prevenirii si tratamentului problemelor legate de consumul de substante (alcool si droguri).