Peste 160 de mesteri populari transilvaneni instruiti in antreprenoriat

0

166 de mestesugari din judetele Cluj si Bistrita au finalizat in luna iunie cursurile de competente antreprenoriale organizate de World Vision Romania prin proiectul Atelierul de Mestesuguri – program integrat de calificare, dezvoltare a competentelor antreprenoriale, suport si consiliere a resurselor umane, pentru dezvoltarea mestesugurilor traditionale din mediul rural din regiunea Nord-Vest.

Festivitatea de absolvire a avut loc marti, 16 iulie 2013, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj Napoca. Evenimentul marcheaza finalul celei de-a doua etape a proiectului si deschiderea aceleia in care mesterii vor pune in practica lucrurile invatate la cursuri.

Pe data de 19 iulie 2013, un sfert dintre absolventii cursurilor de antreprenoriat, vor incepe lucrul in atelierul – pilot din satul clujean Dezmir, atelier specializat in tesut, podoabe si pictura pe mobila. Dotarea atelierului – pilot, intretinerea, instrumentele de lucru si materia prima au fost asigurate prin proiect si sunt puse gratuit la dispozitia mesterilor pentru a sprijini efortul lor de a transforma pasiunea pentru mestesuguri intr-o sursa venit pentru familiile lor.

Beneficiile nu se rezuma insa la imbogatirea instruirii lor sau la diplomele de calificare dobandite. Ȋn perioada august – septembrie 2013, mesterii vor intra in competitie pentru a obtine finantarea ideilor de afaceri. Astfel, 30 dintre planurile concepute de mestesugari vor fi primi sprijin financiar pentru implementare – cate 6000 de lei/net pentru fiecare mester priceput.

Artizanii care locuiesc in mediul rural, in judetele mentionate anterior, si care pana acum nu au luat parte la proiect, se pot inscrie in continuare gratuit atat in catalogul Targul de la sat, cat si la expozitii, contactand „Centrul de informare si consiliere pentru mestesugari” deschis de Fundatia World Vision Romania la biroul sau din Cluj Napoca, str. Republicii nr. 70. Programul de lucru al centrului este de luni – joi intre orele 15:00 – 17:00, iar vinerea intre 12:30 si 14 – 30

Fundatia World Vision Romania desfasoara proiectul „Atelierul de mestesuguri” in cadrul Programului pentru agricultura si dezvoltare economica care promoveaza investitiile in capitalul uman din mediul rural cu scopul dezvoltarii economiei locale competitive, sustenabile pe termen lung si in acord cu valorile si traditiile locale. Prosperitatea familiilor este esentiala pentru bunastarea copiilor, intrucat le ofera acestora sanse egale la educatie si dezvoltare.