Peste 18.500 lei acordati ca finantari, 9 proiecte implementate de liceeni, o festivate de incheiere: YouthBank Cluj

0

Echipa YouthBank Cluj, formata din 7 liceeni, a marcat finalul celei  de-a opta editii YouthBank Cluj alaturi de parteneri, sponsori, parinti, profesori si prieteni ai programului, intr-un eveniment ce a avut loc marti, 17 iunie, la Bastionul Croitorilor. 9 proiecte finantate dintr-un fond de 18.645 lei, zeci de liceeni implicati, sute de beneficiari ai proiectelor finantate – acestea sunt cateva din rezultatele programului in acest an.

YouthBank este un program de educatie non-formala si antreprenoriat social, coordonat in Cluj-Napoca de Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC), in parteneriat cu BRD – Groupe Société Générale.

Pe parcursul anului scolar 2013-2014, echipa YouthBank Cluj si-a ales colegi noi din randul liceenilor clujeni, a derulat o campanie de strangere de fonduri, a organizat un concurs de proiecte destinat initiativelor liceenilor si s-a asigurat ca proiectele sustinute financiar din fondul YouthBank isi ating obiectivele. Membrii YouhBank Cluj au invatat sa gandeasca, sa planifice si sa implementeze o serie de mecanisme de atragere de fonduri din comunitate, sa promoveze un fond creat prin diverse canale si instrumente, sa organizeze conferinte de presa si prezentari in licee, sa analizeze si sa evalueze proiecte in functie de un set de criterii bine stabilite.

“Sa fii membru YouthBank inseamna in primul rand sa-ti depasesti limitele si sa iesi din influenta a “eu nu pot sa fac”. Multa lume spune ca vrea sa schimbe ceva, insa putini fac ceva concret pentru a aduce acea schimbare. In YouthBank am cunoscut oameni care cred in schimbarea in bine la fel de mult ca si mine si care sunt dispusi sa investeasca energie si timp pentru binele tuturor. Privind in urma, nu pot sa spun decat ca sunt foarte norocoasa ca am avut sansa sa fac parte dintr-un program care m-a ajutat sa-mi largesc atat de mult orizonturile si prin care mi-am dezvoltat abilitatea de a ma adapta la situatii noi.” (Diana Moldovan, membru YouthBank Cluj, 2013-2014)

Echipa YouthBank Cluj a reusit sa mobilizeze in perioada octombrie 2013 – februarie 2014 peste 18.500 lei. Primul mecanism pe care acestia l-au pus in practica a fost o campanie de vanzare de felicitari de sarbatori, in special companiilor. Urmatoarele patru mecanisme au fost evenimente planuite de la inceput si organizate de catre acestia pana in luna februarie: “paturica YouthBank”, “bradutul YouthBank”, un danceathon (maraton de dans, unde participantii dansau si isi mobilizau prieteni/ cunoscuti pentru a-i sustine financiar), o licitatie de experiente, unde in loc de obiecte erau licitate experiente (cursuri de Tai Chi sau echitatie, cursuri de fotografie). Fondul YouthBank Cluj creat a fost in valoare de 18.645 lei, din care au fost sustinute 9 proiecte propuse si implementate de 39 de liceeni clujeni in perioada aprilie – iunie 2014.

Proiectele finantate au acoperit domenii precum cultura, sport, educatie sau social. Tinerii implicati in implementarea acestor proiecte au avut sansa sa dezvolte solutii la nevoile identificate in jurul lor, sa isi dezvolte abilitati antreprenoriale, de organizare, de planificare, de lucru in echipa, comunicare si negociere.

Proiectele finantate in acest an au fost:

  • Comori inflorite –  un treasure-hunt in Gradina Botanica “Alexandru Borza” din Cluj-Napoca;
  • DirtBike Faget – o competitie de biciclete in Padurea Faget pe un traseu de o lungime de 7 km si de dificultate medie, in scopul promovarii ciclismului si a respectului fata de natura;
  • GhibStock V – festival caritabil din curtea Liceului Teoretic “Onisifor Ghibu”, aflat la a V-a editie. Anul acesta i-a avut invitati pe cei de la Suie Paparude. Pe langa concerte festivalul a inclus demonstratii de street art, skate si bike, jonglerii cu foc, dansuri, activitati sportive (panou de catarat, tiroliana, pod indian), scurtmetraje. Fondurile stranse au fost donate pentru organizarea unei tabere educationale, unde beneficiarii sunt 18 copii din medii defavorizate;
  • Noi cream viitorul – 50 de liceeni au beneficiat de sesiuni de traininguri si workshopuri de dezvoltare personala si profesionala;
  • Noua ne pasa – proiectul a implicat filmarea unui scurtmetraj cu mesaje antidrog, antiviolenta si antialcool, cu scopul de a diminua numarul consumatorilor de stupefiante, alcool si tutun. Scurtmetrajul a fost difuzat in 12 scoli si licee din Cluj si in mediul online, mesajul ajungand la un numar de 8.000 de persoane;
  • Shadow Fest – un turneu de League of Legends in care au concurat echipe de 5 jucatori. Proiectul si-a propus sa puna intr-o noua lumina lumea gaming-ului, oferind jucatorilor posibilitatea de a se intalni, de a socializa si de a face schimb de idei;
  • Zilele Scolii Info – proiectul a presupus activitati precum mese rotunde, competitii sportive, biblioteca vie cu participare studentilor clujeni, concurs interactiv de cultura generala si sesiuni de jocuri de masa. Scopul a fost  apropierea elevilor fata de activitatile desfasurate in scoala fie ele formale sau non-formale;
  • Ziua elevului clujean – proiectul si-a propus sa promoveze in randul elevilor o implicare activa a acestora in viata culturala cat si in activitatile extracurriculare.

Despre ce a insemnat implementarea unui proiect si ce implicatii a avut acesta asupra unor liceeni, echipa DirtBike Faget declara ca:

“In urma acestui proiect ne-am consolidat abilitatile de comunicare, de munca in echipa si am vazut cu ochii nostri ce presupune realizarea unui asemenea eveniment. Ne propunem pe viitor organizarea unei noi editii DirtBike Faget care sa ofere tinerilor pasionati de ciclism experiente noi si sa atragem un numar cat mai mare de participanti.”

7 ani de implementare a programului in Cluj-Napoca inseamna 176.000 lei acordati ca finantari pentru sustinerea a 92 de proiecte initiate si implementate de peste 530 de liceeni. Cei 87 de liceeni care au facut parte din echipa YouthBank de-a lungul anilor au implicat activ prin actiunile lor peste 30 de licee si colegii din Cluj-Napoca.