Peste 450 de persoane din mediul rural din Judetul Giurgiu au beneficiat de programe de informare, consiliere si formare profesionala

0
  • 350 de persoane din satele si comunele din Judetul Giurgiu au participat la programe de instruire;
  • 40 de persoane din mediul rural au fost angajate cu contract de munca;
  • 10 firme noi au fost infiintate;
  • 10 beneficiari ai proiectului au primit cate un premiu de 9000 lei, cu taxe incluse;

Fundatia Estuar, impreuna cu partenerii sai Asociatia Four Change si RD Global Project Consulting anunta rezultatele proiectului POSDRU/138/5.2/G/135226 „Antreprenoriatul rural – dezvoltarea sustenabila a comunitatii din regiunea Sud Muntenia”.

Proiectul se desfasoara in perioada 27 martie 2014 – 27 septembrie 2015 in comunele si satele din Judetul Giurgiu si si-a propus imbunatatirea calitatii resurselor umane din zone rurale a regiunii Sud Muntenia, in vederea cresterii accesului la ocupare in domenii non agricole pentru 432 persoane din satele si comunele judetului Giurgiu.

Prin intermediul proiectului, s-a facilitat accesul la cursuri adaptate nevoilor de formare pe piata muncii, astfel incat, persoanele cuprinse in programele sa detina atat abilitati relevante pentru piata muncii sau pentru propria afacere, dar si sa investeasca in dezvoltarea comunitatii. Astfel, 350 de persoane din mediul rural giurgiuvean au participat la cate doua cursuri de formare profesionala de scurta durata precum Competente informatice si Competente civice sau Contabilitate si Competente antreprenoriale.

De asemenea, peste 40 de persoane somere, inactive sau care se ocupau cu agricultura de subzistenta au reusit sa isi gaseasca un loc de munca datorita programului integrat la care au participat. Acesta a presupus informarea beneficiarilor cu privire la piata muncii din Judetul Giurgiu, consilierea acestora privind gasirea si pastrarea locului de munca, formare profesionala adaptata nevoilor fiecaruia si nu in ultimul rand medierea muncii.

Mai mult, in cadrul proiectului s-a derulat concursul cu premii “Crestem afaceri pentru sate mai bogate – premii pentru cele mai competitive planuri de afaceri“. 10 beneficiari ai proiectului care au urmat cursurile de Competente antreprenoriale au primit cate un premiu de 9000 de lei pentru a-si deschide propria afacere. Astfel, au fost infiintate 10 firme noi in Judetul Giurgiu, care au creat 16 locuri noi de munca.

Proiectul are un caracter inovator din mai multe perspective: este realizat intr-o regiune care a beneficiat de foarte putine proiecte de dezvoltare a resurselor umane, cursurile de formare realizate in cadrul proiectului au contribuit atat la dezvoltarea abilitatilor locuitorilor dar si la stimularea acestora de a fi mai activi la nivel comunitar. Pe termen mediu proiectul va deveni un reper de succes in regiune si o buna practica ce va putea fi replicata si in alte zone.

Proiectul „Antreprenoriatul rural – dezvoltarea sustenabila a comunitatii din regiunea Sud Muntenia”, este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 Investeste in oameni!, Axa Prioritara nr 5 „Promovarea masurilor active de ocupare”, Domeniul Major de Interventie nr 5.2 „Promovarea sustenabilitatii pe termen lung a zonelor rurale”. Valoarea proiectului este de 1.754.584.00 RON din care 1.468.232 RON reprezinta finantarea nerambursabila.


Fundatia Estuar
a fost fondata in septembrie 1993 de catre Asociatia Penumbra din Scotia si Liga Romana de Sanatate Mintala si este prima organizatie din Romania care a creat pentru adultii cu probleme de sanatate mintala o retea de servicii de ingrijiri comunitare de zi si locative acreditate si recunoscute la nivel local, national si international. Misiunea Fundatiei Estuar este de a oferi optiuni sociale si alternative adultilor cu probleme de sanatate mintala, pentru reintegrarea lor in comunitatea romaneasca.

Asociatia Four Change este o organizatie neguvernamentala infiintata in anul 2012 de o serie de experti in societatea civila romaneasca care si-au propus sa produca schimbari pozitive, majore in sectorul neguvernamental, dar si in cadrul comunitatilor in care actioneaza. Misiunea organizatiei sa sprijine organizatiile societatii civile pentru a deveni actori relevanti in dezvoltarea societatii romanesti.

SC RD Global Project Consulting SRL este o firma cu capital roman ce ofera servicii in domeniul consultantei in afaceri si management.