Primul eveniment “Integrarea sociala a persoanelor defavorizate din zona rurala prin colectarea si procesarea plantelor medicinale intr-un mod sustenabil” a avut loc in Cluj-Napoca

0

Conferinta de presa si de promovare a proiectului intitulat “Integrarea sociala a persoanelor defavorizate din zona rurala prin colectarea si procesarea plantelor medicinale intr-un mod sustenabil” a avut  loc, marti, 19 ianuarie 2016, la Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca. Evenimentul a fost  organizat de Fundatia Civitas pentru Societatea Civila, filiala din Cluj-Napoca si s-a adresat iubitorilor de natura din comunitatile rurale din judetul Cluj.

Proiectul este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Scopul acestuia este integrarea sociala a persoanelor defavorizate din zone rurale, prin cultivarea si prelucrarea sustenabila a plantelor medicinale. Parteneriatul cu Asociatia pentru agricultura biodinamica (Demeter) din Elvetia are rolul de a  aduce atat expertiza practica cat si cunostintele elvetiene legate de procesele implicate.

In cadrul conferintei au fost prezentate facilitatile oferite prin proiect, printre acestea se numara achizitia unor echipamente de procesare si oportunitatea de a participa la cursuri privind colectarea, cultivarea si procesarea plantelor medicinale din regiunea noastra. Totodata, cei care se alatura proiectului vor avea ocazia sa isi cultive plantele pe propriul teren sub indrumarea echipei de proiect.

Invitati au fost Carmen Ciobanu – Manager proiecte in cadrul fundatiei, Anna Batrin – Coordonator regional Cluj, Silaghi Benjamin – Asistent proiect, Marcu Anca din partea Fundatiei AMPLU din Dezmir –  Manager. Acestia au insistat asupra necesitatii crearii unei asociatii de cultivatori care sa realizeze atat un schimb de experienta prin impartasirea expertizei pe care o detin, cat si sprijinirea activitatilor economice locale si a dezvoltarii sustenabile.

Evenimentul  a fost primul dintr-o serie de evenimente care se adreseaza persoanelor pasionate de natura. Ecourile au fost deosebite, la eveniment au participat peste 20 de persoane. Cei care au participat la eveniment s-au aratat foarte interesati de o colaborare, la sfarsitul evenimentului inscriindu-se la procesul de selectie.

Fundatia Civitas a fost infiintata in 1992, de-a lungul anilor oferind perspective de dezvoltare rurala si sustinere pentru oameni din mediul rural. In cadrul proiectului de fata, agentia executiva este Fundatia Civitas pentru Societatea Civila, iar organizatiile partenere sunt  Fundatia Civitas pentru Societatea Civila – Filiala Cluj-Napoca; Fundatia „Lokodi Ifjusagi Alapitvany” – Fundatia LIA si Asociatia pentru agricultura biodinamica – Verein fur biologisch-dynamische Landwirtschaft (Demeter) din Elvetia.