Sanse egale din domeniul social si sanatate

0

Ieri, 21 septembrie 2015, la Sala de conferinta Jakab Antal, din Miercurea Ciuc, a avut loc seminarul regional “Sanse egale din domeniul social si sanatate“.

Organizat de catre Asociatia Caritas Alba Iulia – Asistenta Medicala si Sociala in parteneriat cu Asociatia Four Change si Asociatia Nationala a Infirmierelor, evenimentul sustinut in cadrul proiectului” Calificarea femeilor in meseria de infirmier o sansa pentru servicii medicale si sociale de calitate” si-a propus sa puna in discutie maniera in care se poate promova egalitatea de sanse si gen acordata femeilor din Romania.

Astfel, dl. Fodor Vanyo Csaba, manager de proiect, reprezentant al Asociatiei Caritas Alba-Iulia a adus la cunostinta celor prezenti, obiectivele proiectului si actiunile principale desfasurate in cadrul acestuia – organizarea de cursuri de calificare in meseria de infirmier pentru 765 femei-, precum si importanta consolidarii accesului egal pe piata muncii.

Totodata, dna Szabo Erzsebet, director al Asociatiei Nationale a Infirmierelor, a prezentat, in linii mari, scopul, misiunea si obiectivele ANI, punctand faptul ca femeile angajate in sistemul social si de sanatate, lucreaza ca infirmiere fara a fi calificate. De asemenea, desi acestea inteleg importanta reprezentarii lor si rolul Asociatiei, se tem sa adere ca si membre, pentru a nu-si pierde locul de munca.

Reprezentantii Asociatiei Four Change au punctat rezultatele studiului realizat in perioada octombrie-decembrie 2014, privind segregarea profesionala. Obiectivele generale ale studiului au fost: identificarea perspectivei angajatorilor, identificarea aspectelor sociale la nivelul comunitatilor, identificarea oportunitatilor de dezvoltare a carierei in medii diferite de rezidenta si identificarea oportunitatilor de acces a femeilor la calificare in domeniul sanatate si social.

Rezultatele studiului au indicat ca femeile din Romania se confrunta cu discriminare de gen, atat din punct de vedere al locului pe care il ocupa in familie si la serviciu, cat si din punct de vedere al castigului salarial, puterii de decizie, timpului liber disponibil si al sanatatii.

Concluziile intalnirii s-au concentrat pe ideea ca societatea civila si autoritatile publice joaca un rol esential in sustinerea principiului egalitatii de sanse, precum si in promovarea femeilor in societate, mai ales in domeniul social si sanatate. Activitatile de informare in vederea educarii, consilierea femeilor discriminate si importanta aplicabilitatii legislatiei in domeniu sunt directii de urmat, pentru ca la nivelul societatii romanesti sa putem vorbi despre respect de sine al femeilor si incredere.

Proiectul „Calificarea femeilor in meseria de infirmier o sansa pentru servicii medicale si sociale de calitate” este co-finantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeste in oameni, Axa prioritara 6 “Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de interventie DMI 6.3″ Promovarea egalitatii de sanse pe piata muncii”, are o durata de 18 luni si un Valoarea total eligibila a proiectului: 5.881.056.90 RON, din care valoarea eligibila a finantarii nerambursabile este de 5.763.435.76 RON.