UniCredit Tiriac Bank, UniCredit Foundation si NESsT Romania – Parteneriat pentru dezvoltarea intreprinderilor sociale in Romania

0

UniCredit Tiriac Bank, UniCredit Foundation si NESsT Romania anunta demararea unei colaborari menite sa sprijine dezvoltarea in Romania a unui domeniu cu mare potential, dar inca neexploatat indeajuns: cel al intreprinderilor sociale. 

O intreprindere sociala este o afacere creata cu scopul de a rezolva intr-o maniera sustenabila o problema sociala grava. Un studio de inregistrari unde cartile capata glas, pentru ca si nevazatorii sa se poata bucura de ele (Fundatia Cartea Calatoare, Focsani) sau o sera de legume bio cultivate de persoane cu dizabilitati intelectuale (Asociatia Prietenia, Pantelimon) – iata doar cateva intreprinderi sociale din portofoliul Fundatiei NESsT Romania.

Din doi in doi ani, NESsT Romania lanseaza Competitia Intreprinderilor Sociale. Mai exact, organizatiile non-guvernamentale, cooperativele, antreprenorii din Romania sunt invitati sa inscrie in competitie o idee de intreprindere sociala pe care doresc sa o dezvolte. NESsT le selecteaza pe acelea care au cel mai mult potential de impact social si de succes pe piata si le furnizeaza training intensiv si consultanta personalizata pe toate planurile, de la conturarea ideii pana la implementarea acesteia. Implicarea NESsT in dezvoltarea intreprinderilor sociale este pe termen lung, in functie de modelul de business si impactul social, relatia de parteneriat putand dura pana la opt ani. 

UniCredit Tiriac Bank si UniCredit Foundation sustin lansarea de noi intreprinderi sociale in Romania, prin sprijinirea Competitiei Intreprinderilor Sociale, dar si prin dezvoltarea celor deja existente si promovarea lor unei audiente largi. Implicarea UniCredit Tiriac Bank se realizeaza printr-un sprijin financiar de 61.000 Euro si prin oferirea de consultanta de specialitate, prin angajatii sai, participantilor in programul NESsT. Parteneriatul dintre UniCredit Tiriac Bank, UniCredit Foundation si NESsT s-a nascut intr-un moment oportun, dat fiind faptul ca urmatorul pas in cresterea NESsT in Romania si, totodata, a intreprinderilor sociale, este unul de pionierat: evaluarea potentialului de expansiune (scaling) a trei intreprinderi sociale din portofoliul NESsT.

«Antreprenoriatul social, desi un domeniu foarte tanar in Romania, reprezinta o sursa potentiala de progres si de crestere. Initiativa este cu atat mai valoroasa cu cat este menita sa ajute categorii sociale care au mare nevoie de sustinere, respectiv sa corecteze dezechilibre severe ale comunitatilor in care traim. Pentru banca noastra este esential sa fim o parte activa a acestor comunitati in care ne desfasuram activitatea si este foarte important sa ramanem si in continuare vectori ai schimbarilor pozitive», a declarat Anca Nuta, director Identitate si Comunicare UniCredit Tiriac Bank.

”Suntem entuziasmati de potentialul parteneriatului dintre UniCredit si NESsT – avem incredere ca va fi un parteneriat de termen lung, de care va beneficia din plin dezvoltarea intreprinderilor sociale in Romania”, a adaugat Roxana Damaschin-Tecu, Director pentru Dezvoltarea Intreprinderii pentru NESsT Europa.

UniCredit Tiriac Bank si UniCredit Foundation se vor implica activ in fiecare dintre urmatorii pasi ai Competitiei Intreprinderilor Sociale, atat prin generosul sprijin financiar mentionat, cat si prin mentorat direct acordat viitoarelor intreprinderi sociale, pentru a le sprijini concret in demararea activitatii lor. Competitia in curs (lansata in octombrie 2011) se va incheia in toamna acestui an, pe 7 noiembrie, cu Ziua Intreprinderilor Sociale, un eveniment organizat anual de NESsT, in cadrul caruia UniCredit Tiriac Bank si UniCredit Foundation vor acorda doua dintre cele cinci premii de sprijin financiar de start-up pentru finalistii Competitiei.