World Vision Romania ofera premii in valoare de 180.000 lei mesterilor populari din “Atelierul de mestesuguri”

0

Fundatia World Vision Romania acorda premii in valoare de 180.000 de lei pentru 30 de mesteri populari clujeni si bistriteni care au participat la un concurs de planuri de afaceri in cadrul proiectului “Atelierul de Mestesuguri”.

Castigatorii au absolvit in luna iulie 2013 cursul de antreprenoriat organizat prin proiect, acest lucru reprezentand, dealtfel, un criteriu de eligibilitate pentru inscrierea la concurs. Indrumati de lectorii Asociatiei pentru Sprijinirea Dezvoltarii Rurale ASDR Dezmir, partenerul fundatiei World Vision in acest proiect, ei au conceput planuri care urmaresc fie sa modernizeze atelierele in care deja lucrau, fie sa amenajeze noi ateliere, echipate si dotate cu cele necesare dezvoltarii mestesugului practicat. 

Mesterii vor primi premiile in valoare de 6000 lei net/participant prin virament bancar si au la dispozitie doua luni calendaristice sa realizeze ceea ce si-au propus in planurile dezvoltate. O treime dintre castigatori lucreaza inca din luna iulie in atelierul-pilot din satul Dezmir, judetul Cluj, unde creeaza mic mobilier pictat cu modele traditionale, podoabe din margele si tesaturi – stergare, carpete si covoare.

Obiectele lucrate la Dezmir, dar si de alti artizani din proiectul “Atelierul de mestesuguri”, vor fi promovate pe internet prin intermediul catalogului online “Targul de la sat”, iar in lunile urmatoare vor fi expuse spre vanzare in cadrul a zece expozitii localizate in pensiuni din judetele Cluj, Bistrita-Nasaud, Satu-Mare, Salaj, Bihor si Maramures.

„Atelierul de mestesuguri” este un program integrat de calificare, dezvoltare a competentelor antreprenoriale, suport si consiliere a resurselor umane, pentru dezvoltarea mestesugurilor traditionale din mediul rural din regiunea Nord – Vest. Proiectul este finantat din fonduri europene prin POSDRU si se desfasoara in perioada martie 2012 – aprilie 2014.