World Vision Romania pune in valoare arta populara olteneasca si exporta priceperea tesutului din Valcea la Dolj

0

Fundatia World Vision Romania lanseaza o serie de 11 expozitii de artizanat care se vor desfasura in lunile de iarna in unsprezece pensiuni agroturistice din regiunea de sud – vest. Initiativa face parte din proiectul „Atelierul de mestesuguri” care promoveaza mestesugurile traditionale in mediul rural in sud – vestul Olteniei. 

Cele 11 expozitii vor fi la dispozitia turistilor iubitori de arta populara, in perioada 15 noiembrie 2013 – 15 ianuarie 2014, in pensiuni din judetele Dolj – comunele Perisor, Beharca si Fantanele – si Valcea – comunele Nicolae Balcescu, Malaia si Voineasa.

Expozitiile raspund dorintei vizitatorilor de a cunoaste folclorul local si faciliteaza crearea unei retele de colaborare intre mesterii din regiune si proprietarii de pensiuni rurale, oferindu-le celor din urma obiecte unice de artizanat, lucrate cu mestesug si talent.

La inceputul acestei saptamani a avut loc deja prima intalnire intre artizanii din proiectul „Atelierul de mestesuguri” si proprietarii pensiunilor valcene. Totodata, in lunile noiembrie si decembrie, membrii „Asociatiei  Mesterilor Populari Copaceni” din judetul Valcea, infiintata in cadrul proiectului, vor preda arta tesutului la razboi catre unsprezece tinere dornice sa pastreze traditia populara din comuna Vitomiresti, judetul Olt. 

Obiectele realizate de mestesugarii inscrisi in proiect – carpete si traiste oltenesti traditionale, textile crosetate, sculpturi, lumanari si decoratiuni – pot fi comandate si pe internet. Pentru cei care duc lipsa de timp si prefera cumparaturile online, World Vision Romania aduce „targul de la sat” la doar un click distanta – www.targuldelasat.ro.

Platforma “Targul de la sat”, lansata luna trecuta, prezinta iubitorilor de arta popularӑ obiecte lucrate de mana de beneficiarii proiectelor Atelierul de mestesuguri. Inscrierea in catalog este gratuita si deschisa tuturor mestesugarilor, indiferent de mestesugul practicat, care locuiesc in mediul rural, in regiunile Sud – Vest Oltenia si Transilvania de Nord (aria de desfasurare a celor doua proiecte “Atelierul de mestesuguri”). Inregistrarile se fac online si la Centrele de informare si Consiliere pentru Mestesugari deschise la sediile World Vision din Valcea si Cluj si liceul UCECOM din Craiova.