Ziua Intreprinderilor Sociale 2016 a deschis dialogul in ceea ce priveste noi surse de finantare

0

Pe 8 noiembrie Fundația NESsT România, în parteneriat cu Fundația Alături de Voi Iași și SEIF Zurich, a organizat a treia ediție a Zilei Întreprinderilor Sociale. Evenimentul a adus față în față mai mult de 130 de participați reprezentând instituții financiare, finanțatori, autorități publice, organizații de suport pentru antreprenori, și antreprenori, pentru a se concentra pe identificarea unor soluții la aceste probleme. 

Pe cât de apreciat este conceptul de antreprenoriat social în România anilor noștri, ne confruntam totuși cu probleme recurente legate fie de lipsa unor finanțări adecvate care să asigure creșterea întreprinderilor sociale, fie de opțiunile de sprijin nefinanciar disponibile în România.

În deschiderea evenimentului, Nicole Etchart, Co-Fondator și Co-CEO NESsT, a lansat o invitație de a lucra împreună pentru a lărgi atât plaja întreprinderilor sociale sustenabile, care sunt în faza de scalare, cât și cea a investitorilor în acestea. Ea și-a încheiat discursul spunând că „în România există deja modele de bună practică și interes, următorul pas este să facem lucrurile să se întâmple”.

În timpul evenimentului au fost prezentate în premieră concluziile studiului regional  „Dezvoltând industria investițiilor sociale în Europa Centrală și de Est – cazul României” (disponibil pe site-ul NESsT). Acesta are ca scop evaluarea produselor de creditare curente și capacitatea lor de a satisface nevoile întrepriderilor sociale, recomandarea de instrumente financiare și identificarea de parteneriate și acțiuni necesare pentru implementare.

Conform studiului, o serie de factori indică faptul că industria începe să se dezvolte în Europa Centrală și de Est: câteva noi fonduri de investiții speciale se adresează întreprinderilor sociale, iar câteva bănci comerciale oferă produse speciale destinate întreprinderilor sociale.

Există însă, în continuare, o serie de provocări. Dat fiind numărul mare, în continuă creștere, al întreprinderilor sociale din regiune și dependența lor puternică de finanțarea prin granturi, care le împiedică să își stabilească bonitatea, cei câțiva actori în domeniul finanțării pur și simplu nu sunt suficienți. Este nevoie de mult mai multe organizații – tradiționale și non-tradiționale – care să fie dispuse să le ofere întreprinderilor sociale sprijinul necesar pentru a atinge și depăși pragul de rentabilitate. Deși nu există nicio îndoială că aceste instrumente trebuie puse la dispoziție atunci când întreprinderile sociale sunt pregătite pentru investiții, este necesar un efort comun de colaborare cu întreprinderile, în vederea pregătirii lor pentru investiții și a asigurării instrumentelor utile în fiecare fază a dezvoltării întreprinderii sociale: demarare, validare, pregătire pentru dezvoltare și dezvoltare.

Recomandarea NESsT în ceea ce privește România, este ca instituțiile guvernamentale (de ex. Ministerul Finanțelor Publice, al Fondurilor Europene, al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice), investitorii privați și de impact (de ex. bănci, fonduri), donatorii (de ex. fundații, corporații, UE, multilaterali etc.), întreprinderile sociale, polii de consolidare a capacităților, universitățile și alți intermediari trebuie să depună eforturi de colaborare în jurul unei viziuni asumate în comun.

Evenimentul face parte din proiectul „Dezvoltarea de parteneriate în vederea consolidării antreprenoriatului social” și este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană existinsă.