100 de motive pentru care sa vizitezi capitala Romaniei. Quest-ul Centenarului Cercetasiei

0

 Luni, 5 august, este a cincea zi din cadrul Evenimentului National- Centenarul Cercetasiei si este ziua explorarii Bucurestiului.

Cercetasii participanti vor parcurge diferite probe legate de obiective istorice, culturale, economice si politice ale Bucurestiului. Cadrul va fi reprezentat de o plimbare de o zi prin locurile cele mai pitoresti ale capitalei, de vizitarea unor muzee si institutii reprezentative. Quest-ul(Explorarea) este conceput ca un joc strategic, existand 5 trasee diferite, dar cu puncte comune in care se intersecteaza. Vor cunoaste povesti mai putin cuoscute ale orasului, vor vizita monumente si obiective turistice importante, trecand de la descoperirea Micului Paris la cultura urbana a Bucurestiului de astazi. Dorim astfel sa captam atentia cercetasilor participanti asupra identitatii orasului, sa le demonstram ca Bucurestiul este o capitala frumoasa, cu multiple posibilitati de relaxare si de petrecere a timpului liber.

Punctele prin care vor trece cercetasii, intre orele 9.00 si 16.00:

Piata Operei, Parcul Izvor, Piata Constitutiei, Piata Unirii, Parcul Carol , Centrul Vechi, Cismigiu,  Universitatea Nationala de Muzica, Biserica Kretzulescu, Universitatea Bucuresti, Piata George Enescu, Piata Amzei, Gradina Icoanei.

La finalul Quest-ului, participantii se vor intalni in Piata Universitatii, la ora 16.00,  unde vor imparti 100 de baloane cu 100 de mesaje pentru 100 de ani de Educatie pentru viata.

Cercetasii sunt 4.42% din populata Globului

Organizatia Nationala „Cercetasii Romaniei”(www.scout.ro), prescurtat ONCR, reinfiintata in 1990, este cea mai mare miscare neguvernamentala de tineret din Romania, cu circa 2500 de membri in 61 de centre locale (filiale) raspandite in toata tara. Fiecare dintre aceste centre isi planifica propria activitate in functie de specificul local si de interesele si aptitudinile membrilor ei, se integreaza in comunitatea locala si incearca  sa-i ajute pe membrii acesteia sa devina cetateni responsabili ai comunitatilor in care traiesc. Organizatia nationala este, de asemenea, integrata in cercetasia mondiala prin apartenenta ei ca membra cu drepturi depline a Organizatiei Mondiale a Miscarii Scout (www.scout.org) si este singura din tara recunoscuta ca atare. Organizatia mondiala numara in prezent peste 31.000.000 de membri activi in 216 tari si teritorii, existand doar 3 tari in lume care nu au organizatii de cercetasi.

Curiozitati ale cercetasiei:

 • in SUA, au fost cercetasi: 65% din congresmenii americani, 85% din agentii FBI si 11 din 12 oameni ce au ajuns pe Luna
 • multe personalitati din Romania au fost cercetasi: Grigore Antipa, Nicolae Iorga, Alexandru Borza, Tudor Arghezi, Mircea Eliade, George Calinescu, Ecaterina Teodoroiu, Mina si Nicolae Minovici si Ion Ratiu si multi altii.
 • la nivel mondial, printre celebritatile care in adolescenta au fost cercetasi (scouts), se numara fostul component al trupei Beatles, Paul McCartney, fotbalistul David Beckham, regizorul Steven Spielberg, regele Suediei Carl Gustaf al-XVI-lea, fostul premier britanic Tony Blair, presedintele american George W. Bush si fostul presedinte francez Jacques Chirac.
 • organizatia Mondiala a Miscarii Scout este nominalizata la Premiul Nobel pentru Pace

 Ce inveti la cercetasi :

 • spirit de echipa, prin sistemul grupurilor Scout, numite patrule;
 • adaptabilitate, majoritatea activitatilor desfasurandu-se in natura;
 • management de proiect: activitatile scout sunt gandite, implementate si evaluate de tineri si de lideri;
 • responsabilitate prin promisiunea facuta si prin proiectele la care vei lucra;
 • management organizational: tinerii peste 16 ani au drept de vot in centrul lor local;
 • managementul resurselor umane: adultii coordoneaza tineri, tinerii coordoneaza echipe;
 •  o buna intelegere a multiculturalitatii: implicare in proiecte nationale si internationale.