5 dezbateri despre starea educatiei

0

Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP) a initiat in acest an un proces de dezbatere publica pornind de la noile standarde privind calitatea educatiei lansate in toamna anului trecut. Initiativa este sustinuta de Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica (ARDOR) si a constat in organizarea a 5 dezbateri publice in tara, pe teme considerate prioritare in urma unui sondaj de opinie organizat in luna aprilie (la sondaj au participat 1110 persoane, din care aprox. 61% cadre didactice, 18% parinti si 11% elevi).

Astfel, in perioada mai-octombrie 2015, peste 300 de cadre didactice, elevi, parinti, reprezentanti ai angajatorilor si ai ONG-urilor au participat la un proces sistematic de consultare si dezbatere in licee din Cluj, Bacau, Constanta, Caracal si Bucuresti. Formatul a presupus un vot electronic la inceputul si finalul sesiunilor, precum si prezentarea, in deschidere, a unor date relevante asupra subiectelor.

„Desi esantionul nu este reprezentativ, am identificat cateva aspecte care pot fi considerate relevante datorita procentelor regasite la fiecare dezbatere. Astfel, participantii fac parte din categoria de public care are inca incredere in mecanismele de consultare si dezbatere. De asemenea, s-a mentionat nevoia acuta a unei reforme bazate pe rezultatele cercetarilor si pe participarea «de jos in sus», dinspre profesori. Nu in ultimul rand, cei prezenti mentioneaza existenta unor mecanisme de participare, dar care ori nu sunt cunoscute de catre actorii din sistem, ori sunt limitate ca impact, in principal datorita factorului politic.”, a precizat Serban Iosifescu, presedinte ARACIP.

Cele 40 de intrebari se refera la 10 teme, printre care curriculum, evaluare si salarizare, birocratie, finantare, dar si participarea parintilor si elevilor la decizie sau existenta unei mase critice pentru reforma. Toate subiectele abordate si rezultatele voturilor sunt vizibile pe www.educatiaindezbatere.ro. Pe pagina de facebook Educatia in dezbatere sunt postate inclusiv rezumatele interventiilor participantilor.

„Platforma va permite in urmatoarele luni continuarea online a unor subiecte si prezentarea documentelor de politici publice care vor insoti periodic demersurile initiatorilor.”, mentioneaza Serban Iosifescu. „Intr-o societate in care avem, in continuare, un grad scazut de coeziune si solidaritate, o astfel de dezbatere poate contribui semnificativ la mai multa incredere si sprijin pentru un parcurs educational care sa respecte dreptul elevilor, ca beneficiari ai sistemului, la o educatie de calitate. Va invitam sa participati in continuare la acest demers.”