Analiza impactului noii legislatii a dialogului social adoptate in 2011

0

La 4 ani de la adoptarea noii Legi a Dialogului Social, Asociatia CONECT a prezentat prima cercetare sociologica si juridica exhaustiva privind impactul legislatiei dialogului social adoptate in 2011, reuniune organizata in cadrul proiectului “Abordarea provocarilor generate de noua legislatie a muncii si a dialogului social in Romania”.

Studiul realizat de sociologul drd. Stefan Guga (Central European University, Budapesta) si avocata Camelia Constantin (Societatea Civila de Avocatura “Cincan si Constantin”) a avut drept obiectiv realizarea unei analize aprofundate asupra impactului legislatiei dialogului social in vigoare din 2011 pana in prezent. Cercetarea sociologica a analizat modul in care dialogul social functioneaza in practica si a scos in prim-plan disfunctionalitatile de ordin organizatoric si legislativ, asa cum apar ele in situatii concrete. Cercetarea juridica si-a propus sa analizeze influenta modificarilor legislative din anul 2011 asupra elementelor esentiale ale dialogului social legate de exercitarea unor drepturi fundamentale precum libertatea de asociere, negocierea colectiva sau dreptul la actiuni colective, inclusiv dreptul la greva. Rezumatul studiului poate fi descarcat aici, iar materialul complet aici.

Principala concluzie a studiului este aceea ca lipsa substantei si caracterul predominant formal al dialogului social tripartit sunt cele mai pregnante probleme la toate nivelurile la care acesta se manifesta (de la Comisiile de Dialog Social, la Consiliul Economic si Social sau Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social). Consecinta imediata a fost accentuarea disfunctionalitatilor anterioare ale dialogului social si introducerea unora noi, aceasta deteriorare ducand la o slabire si mai accentuata a partilor implicate. Impactul schimbarii de legislatie asupra evolutiei dialogului bipartit la nivel de sector a fost direct si imediat, numarul de contracte colective de munca la nivel de ramura/sector inregistrand o scadere brusca si semnificativa, disparand complet in mediul privat si diminuandu-se sever in mediul bugetar. Eliminarea negocierilor contractului colectiv la nivel national nu a fost insotita de o ameliorare a dialogului tripartit, organizatiile confederale trebuind sa apeleze la mecanisme informale si parainstitutionale in incercarea de a obtine rezultate care in mod normal ar trebui obtinute prin intermediul institutiilor de dialog social.

Raportul de cercetare contine si un set de recomandari, dintre care amintim:

imbunatatirea monitorizarii si generarii de informatii despre relatiile colective de munca;

introducerea unor mecanisme care sa permita organizatiilor sindicale si patronale sa sanctioneze in mod real si eficient incalcarea unilaterala a prevederilor legislative existente;

transparentizarea, democratizarea si cresterea mizelor dialogului social tripartit;

scaderea sau eliminarea pragului de 50%+1 necesar pentru inregistrarea unui contract colectiv la nivel de sector, precum si revizuirea mecanismului de extindere a unui asemenea contract;

regruparea sectoarelor economice in conformitate cu realitatile organizatorice si economice existente;

scaderea pragului de 50%+1 pentru obtinerea reprezentativitatii organizatiilor sindicale la nivel de unitate;

reevaluarea pragului de minimum 15 salariati din aceeasi unitate pentru constituirea unui sindicat;

– asigurarea prin lege a conditiilor de viabilitate a institutiei reprezentantilor salariatilor;

eliminarea restrictiilor impuse negocierilor colective in sectorul bugetar;

– reconsiderarea reglementarilor declansarii conflictelor colective de munca si a grevei;

inasprirea sanctiunilor in cazul nerespectarii contractelor colective de munca si a legislatiei in vigoare.

Cercetarea a fost realizata in cadrul proiectului “Abordarea provocarilor generate de noua legislatie a muncii si a dialogului social in Romania”, derulat de SOLIDAR Suisse, Asociatia CONECT (denumita anterior ADO SAH ROM), CNSLR FRATIA si CNS CARTEL ALFA, in perioada 2014-2017, cu scopul de a contribui la consolidarea relatiilor industriale din Romania si de a restabilili viabilitatea conceptului si a practicii de dialog social.

Proiectul are un buget total de 617.756,00 CHF si este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa, in proportie de 90% (555.980, 40 CHF), si de 10% (61.775,60 CHF) de partenerii din proiect.

Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elvetiano-Roman, va invitam sa vizitati http://www.swiss-contribution.admin.ch/romania

Solidar Suisse este o organizatie elvetiana non-profit care militeaza la nivel international pentru munca decenta, participare democratica si ajutor umanitar in cele mai sarace tari din Africa, America Latina, dar si in statele aflate in curs de dezvoltare din Europa de Est si China. Solidar Suisse este membra a retelei European Solidar Network si a implementat pana in prezent peste 50 de proiecte in 13 tari.

Asociatia pentru Dialog, Ocupare si Migratie CONECT a fost constituita sub denumirea de Asociatia pentru Dezvoltarea Organizatiei – SAH ROM (ADO SAH ROM) in anul 2000. Scopul Asociatiei CONECT este sa promoveze, apere si sustina valorile democratice, drepturile si libertatile individuale, dialogul social si civic, diversitatea culturala, politicile publice si coeziunea economica si sociala. Totodata, sustine dezvoltarea activitatilor de economie sociala si/sau de antreprenoriat social, militand pentru o societate echitabila si pentru dezvoltare durabila. Asociatia CONECT este membra afiliata a retelei European Solidar Network.

CNSLR Fratia, infiintata in anul 1993, este considerata cea mai mare organizatie nationala de profil sindical, cuprinzand peste 800 de mii de sindicalisti. Confederatia este independenta fata de partidele politice, de organele de stat si de patronate, reprezinta si promoveaza interesele profesionale, sociale, economice si culturale si apara drepturile fundamentale ale membrilor sai. C.N.S.L.R.-FRATIA include 28 de federatii profesionale din toate ramurile si domeniile de activitate si 41 de Uniuni Judetene si este afiliata la ETUC si ETUI.

CNS Cartel Alfa a fost creata in anul 1990 cu scopul de a realiza o reprezentare reala si autentica a lucratorilor din Romania. Confederatia militeaza pentru crearea de locuri de munca, imbunatatirea conditiilor de viata a celor pe care ii reprezinta, pentru o politica concordanta de venituri si pentru stabilitate si dezvoltare economica. CNS “Cartel ALFA” este constituita din 41 de federatii profesionale din domenii de activitate diverse, atat din sectorul public, cat si privat si 42 de Uniuni Judetene si este afiliata la Confederatia Europeana a Sindicatelor (ETUC) si la Confederatia Internationala a Sindicatelor (ITUC).