Bibliotecile publice, resurse pentru alfabetizarea digitala in Romania

0

Peste 75% dintre utilizatorii bibliotecilor din mediul rural si urban mic sunt alfabetizati digital, respectiv cunosc componentele si accesoriile unui calculator si sunt in masura sa gaseasca pe internet informatiile dorite, arata cel mai recent studiu Biblionet (septembrie 2013, realizat la nivel national). In plus, 70% dintre respondenti au declarat ca utilizeaza platforme de socializare si pot redacta si trimite email-uri fara probleme. 31% au declarat ca fac cumparaturi online si 27% lucreaza cu programe specializate.

Mai mult de trei sferturi dintre respondenti considera ca vizitarea bibliotecii i-a ajutat in mare sau foarte mare masura sa-si dezvolte competentele de utilizare a calculatorului, 81% dintre acestia apreciind ca nivelul lor actual de utilizare este unul bun, respectiv foarte bun.

In bibliotecile publice si cu ajutorul a zeci de organizatii partenere Biblionet, mii de oameni din toata tara primesc gratuit instructiuni despre benfeciile internetului si sunt ajutati sa ia legatura cu cei apropiati, sa caute produse online sau chiar sa-si lanseze propriile bloguri. Ultimele statistici ne-au aratat ca peste 9.000 de persoane si-au gasit un loc de munca folosind internetul din biblioteca si participand la cursuri de resurse umane organizate in acelasi spatiu, iar peste 500.000 de romani au intrat pentru prima data pe internet intr-o biblioteca publica. Sunt statistici care arata ca interesul pentru tehnologie creste de la un an la altul, ca accesul la informatie si instruire devin tot mai importante si ca in Romania anului 2013, a fi integrat social si cetatean responsabil inseamna a fi alfabetizat digital. Peste 2.300 de biblioteci publice din Romania si zeci de mii din toata Europa sunt dovada vie a faptului ca tehnologia este un factor de insertie sociala si ca acestea pot ajuta oamenii sa dobandeasca competente digitale pentru a-si imbunatati viata”, afirma Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet si Campionul Digital al Romaniei la Comisia Europeana.

In Romania, peste 40% dintre locuitori nu au folosit niciodata internetul. Acest lucru presupune mai putine oportunitati pe piata muncii, educatie sau comunicare cu lumea, in general. Proportia populatiei nealfabetizate digital se gaseste preponderent in mediul urban mic si rural, zone in care bibliotecile publice devin resurse cheie pentru incluziunea digitala, acestea oferind gratuit numeroase servicii de instruire digitala.

Conform studiului TNS, realizat la cererea Fundatiei Bill & Melinda Gates (martie 2013), peste 16% dintre romani, respectiv 2.6 milioane de romani, frecventeaza bibliotecile publice.

Studiul a fost realizat de Cult Market Research, pentru Fundatia IREX Romania, in perioada august – septembrie. Esantionul a inclus 3.000 de respondenti din mediul rural si urban mic la nivel national care folosesc serviciile bibliotecilor din programul Biblionet.

Biblionet este o initiativa a Fundatiei Bill & Melinda Gates in valoare totala de 26,9 milioane de dolari pe o durata de 5 ani si isi propune facilitarea accesului la informatie prin introducerea tehnologiei moderne in bibliotecile publice.