CARAVANA URBANIUM – Re-aprindem focul la Cinematograful Flacara din Turnu-Magurele!

0

Intre 6 – 8 iunie, Asociatia URBANIUM organizeaza la Turnu-Magurele, in Teleorman, la nici trei ore distanta de Bucuresti, pe malurile Dunarii, o Caravana cu proiectii de filme romanesti, un atelier  despre istoria de peste sase secole a zonei si o excursie ghidata a celor mai atragatoare obiective istorice si naturale din jurul Turnu-Magurele.

Cinematograful, pe langa functia sa cultural-educativa, a reprezentat pentru comunitatile locale din Romania un spatiu de socializare si coagulare sociala. Dupa 1989, accelerata decadere a retelei de sali de cinema a contribuit din plin la slabirea etosului identitar si a ingradit accesul publicului larg la noua cinematografie romaneasca. Aceste fenomene s-au resimtit mai acut in zonele rurale si in micile orase de provincie, unde disparitia cinematografului a insotit un amplu fenomen de decadere socio-economica si politica. Caravana URBANIUM din Turnu-Magurele isi propune sa reinvie traditia spectacolelor de film proiectate in spatiile publice ca modalitate de re-constructie a spiritului comunitar.

Caravana propune publicului turnean si nu numai patru filme romanesti recente care trateaza problematici sociale actuale (Dupa dealuri si Cea mai fericita fata din lume) si reconsiderari ale trecutului traumatic recent (Amintiri din Epoca de Aur si Dupa-amiaza unui tortionar). Ambele sectiuni sunt gandite ca un diptic, cu unul dintre filme prezentand fateta ironic-relaxata a realitatilor redate, iar cealalalt, pe cea sumbra. Proiectiile vor avea loc la singurul cinematograf functional din oras, Cinematograful Flacara, situat in Gradina Publica si ingrijit cu drag si voluntar de Ionut Floricel, angajat la Primaria Turnu-Magurele.

Cetatea Turris, ale carei ruine sunt reprezentative pentru cetatile de fortificatie construite de Mircea cel Batran la finalul secolului XIV, pentru a apara Tara Romaneasca de atacurile din sud, se afla la trei kilometri de orasul modern. In apropiere de Turnu-Magurele se afla de asemenea Cetatea Sucidava (patrimoniu UNESCO), una dintre cele mai bine prezervate cetati din perioada bizantina timpurie. La confluenta Oltului cu Dunarea, langa Islaz, la cativa kilometri de oras, se afla o zona Natura 2000 cu o varietate impresionanta de specii de pasari (printre care si cea protejata a cormoranului mic), loc propice pentru pasionatii de bird watching. Turnu-Magurele beneficiaza si de o serie de atuuri arhitecturale (de exemplu, Catedrala Sfantul Haralambie considerata de catre N.Iorga a treia cea mai ’’frumoasa’’ din tara), piscicole (pescuitul sportiv la Dunare si Olt) dar si post-industriale (precum instalatiile Combinatului Chimic Donau Chem).  Povestile si atractiile orasului vor fi pe larg prezentate si dezbatute in cadrul a doua evenimente conexe din Caravana, o excursie ghidata in imprejurimile orasului (organizata sambata, 7 iunie) si un atelier despre istoria orasului (duminica, 8 iunie).

Daca nu aveti planuri in weekendul 6-8 iunie, nu ezitati sa incercati un city break alternativ in Teleorman, la Turnu-Magurele! Programul detaliat al Caravanei si informatii despre participare pot fi consultate pe pagina Facebook a evenimentului. Accesul la toate evenimentele Caravanei este gratuit.