Colectie de spete reprezentand Note de Constatare generand corectii financiare in proiectele cu finantare din fonduri structurale implementate de administratia locala in ultimii 4 ani

0

O impresionanta colectie de peste 1.000 de pagini care reprezinta un esantion national reprezentativ de note de constatare generand corectii financiare de peste 300 de milioane Euro aplicate in ultimii 4 ani in proiectele cu finantare din fonduri structurale ale autoritatilor locale (consilii judetene si primarii municipii resedinta de judet) – a fost lansata in data de 8 aprilie la Bucuresti, de catre Institutul pentru Politici Publice (IPP) in parteneriat cu Asociatia Municipiilor din Romania (AMR) si Tuca Zbarcea & Asociatii.

 Lucrarea, care isi propune sa exercite presiunea necesara  asupra autoritatilor centrale (Autoritatilor de Management coordonand Programele Operationale ce dispun de fonduri pentru care autoritatile locale sunt eligibile, respectiv Autoritatea de Certificare si Plata, Autoritatea de Audit) ca sa ofere raspunsuri clare privind modalitatea si sursa de plata a acestor sume, in conditiile unei legislatii/practici de control interpretabile in unele situatii si care au generat deja primele efecte, in sensul stabilirii unor obligatii de plata de milioane de euro pentru beneficiarii de proiecte.

Secretarul de Stat din Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Dna. Sevil Shhaideh a anuntat astazi ca MDRAP si Ministerul Fondurilor Europene pregatesc un act normativ prin care vor fi acoperite de la bugetul de stat corectiile financiare pentru care instantele au decis ca beneficiarul nu poate fi facut raspunzator. Si la nivelul ANRMAP, conform interventiei Vicepresedintelui Mircea Fechet facuta in cadrul evenimentului de lansare reiese ca sunt deja conturate cateva initiative concrete pentru evitarea aplicarii corectiilor la o scala atat de larga, asa cum s-a intamplat pana in prezent. Toate solutiile solicitate autoritatilor centrale de catre autoritatile locale si IPP sunt menite sa previna, in exercitiul financiar 2014 – 2020,  situatii de o asemenea amploare la care au ajuns in prezent corectiile in proiectele finantate din fonduri europene (ele ating si 100% din bugetul destinat principalei lucrari executate prin proiect, in cazul unor Consilii Judetene).  Institutul pentru Politici Publice, care urmareste consecvent evolutia veniturilor proprii si structura investitiilor locale, si-a exprimat deschis sprijinul pentru gasirea unor solutii imediate astfel ca practicile de aplicare a corectiilor in fonduri europene sa fie uniforme, ci nu abuzive, asupra bugetelor locale, din care autoritatile locale trebuie sa dezvolte proiecte de investitii pentru comunitati. IPP si Tuca Zbarcea & Asociatii au atras atentia ca eforturile de crestere a ratei nationale de absorbtie a fondurilor structurale nu vor avea finalitate in conditiile in care, desi avem chiar fonduri prin Programul de Asistenta Tehnica, structurile centrale nu previn si nu sprijina constructiv beneficiarii locali sa deprinda proceduri competitive de achizitii publice si sa evite nereguli devenite deja fenomen national.

Peste 300 de milioane de euro – aproape 20% din ceea ce Romania abia reusea sa absoarba din fonduri structurale pana in decembrie 2012 – reprezinta valoarea corectiilor financiare aplicate autoritatilor publice locale (Consilii Judetene si primarii ale municipiilor resedinta de judet) pentru proiectele implementate din fonduri structurale. Valoarea medie a unei corectii financiare a fost de aprox. 13% din bugetul unui contract de achizitie publica, in cifre absolute, circa 400.000 euro – respectiv 1% din bugetul unei primarii de municipiu resedinta de judet. Analiza notelor de constatare a neregulilor si de stabilire a corectiilor financiare  in proiectele cu finantare din fonduri structurale rezulta ca cele mai multe probleme in implementarea proiectelor din fonduri structurale pornesc de la interpretari diferite ale legislatiei achizitiilor publice, precum si de la reticenta Autoritatilor de Management in a acorda asistenta pro-activa in derularea proiectelor.

Pentru informatii suplimentare privind modalitatea de achizitionare a culegerii de spete, contactati Loredana Ercus, la tel: 021 212 2126, e-mail: [email protected]

follow_stiriong-3043829