Competente antreprenoriale pentru 27 de specialisti in incluziune sociala din regiunea Sud-Vest

0

Agentia ONU pentru Dezvoltare (Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare – UNDP) a organizat, la Drobeta Turnu Severin, in perioada 11-13 iulie 2013, seminarul regional de formare “Competente antreprenoriale in economie sociala”. Timp de trei zile, specialistii in incluziune sociala din cadrul institutiilor publice locale si organizatiilor neguvernamentale din regiunea de dezvoltare Sud-Vest (Mehedinti, Dolj, Gorj, Olt si Valcea) au discutat despre conceptele teoretice de baza ale antreprenoriatului social, precum si despre rolul autoritatilor publice in dezvoltarea modelelor de economie sociala pentru comunitatile de romi.

De asemenea, cursantii au avut ocazia sa inteleaga care sunt avantajele si provocarile legate de dezvoltarea si implementarea planului de afacere sociala. La finalul acestui curs, sustinut de doi experti in economie sociala si antreprenoriat, 27 de participanti au obtinut certificare ANC (Autoritatea Nationala pentru Calificari, fosta CNFPA) in grupul de competente – antreprenor in economia sociala si au dobandit competente antreprenoriale specifice economiei sociale, prin care sa contribuie la cresterea nivelului de incluziune sociala a comunitatilor de romi din regiunea Sud-Vest.

„Competente antreprenoriale in economie sociala” se concentreaza in special pe antreprenoriatul social, activitate care presupune dezvoltarea comunitatilor dezavantajate, cum sunt cele de romi, prin implicarea acestora, a autoritatilor locale si a societatii civile in activitati durabile si profitabile, care vor avea capacitatea sa genereze auto-sustenabilitate si independenta solutiilor sociale. Participantii au avut ocazia sa invete cum sa dezvolte un plan de afaceri cu impact social, de la identificarea nevoilor sociale si a resurselor disponibile, pana la managementul afacerii. Cursul a abordat teme precum: (a) conceptele teoretice de baza ale antreprenoriatului social; (b) principiile economiei sociale/legislatia; (c) rolul autoritatilor publice in dezvoltarea modelelor de economie sociala pentru comunitatile de romi; (d) initierea, elaborarea si gestionarea planului de afacere sociala.

Seminarul de la Drobeta Turnu Severin este componenta-cheie a proiectului POSDRU/69/6.1/S/34922 “Economia sociala ca solutie a dezvoltarii comunitatilor Roma din Romania”, fiind al cincilea dintr-o serie de sase seminarii organizate in cinci regiuni de dezvoltare ale Romaniei. Primele cinci seminarii au avut loc la Cluj, Calarasi, Bacau, Tirgu Mures si Drobeta Turnu Severin. Ultimul seminar va avea loc la Oradea (10-12 septembrie 2013).

Proiectul “Economia sociala ca solutie a dezvoltarii comunitatilor Roma din Romania” este implementat de Fundatia Centrul pentru Analiza si Dezvoltare Institutionala (CADI Eleutheria), in parteneriat cu UNDP, Guvernul Romaniei – Departamentul pentru Relatii Interetnice (DRI) si Alianta Civica a Romilor din Romania (ACRR) si sustine identificarea initiativelor de economie sociala in comunitatile de romi prin implicarea tuturor actorilor din domeniu (societatea civila, comunitati de romi, institutii guvernamentale), promovarea si dezvoltarea antreprenoriatului social.