Comunicativ, ambitios, responsabil– principalele calitati ale unui lider in opinia adolescentilor

0

Fundatia LEADERS, sursa de idei si oameni valorosi, organizeaza, in perioada octombrie 2013 – iunie 2014, cea de a cincea editie a programului national Leadership Autentic dedicat tinerilor cu varste intre 14 si 18 ani. In cadrul acestuia, vor avea loc seminarii de leadership in 15 localitati din tara, atat in mediul urban cat si rural. La fiecare editie vor lua parte la seminarii 25 de tineri.

Editia din acest an se va desfasura in Bucuresti, Iasi, Moreni – judetul Dambovita, Moinesti – judetul Bacau, Ianca, judetul Braila, Buzau, Urlati – judetul Prahova, Campina – judetul Prahova, Videle – judetul Teleorman, Bustuchin – judetul Gorj, Rupea – judetul Brasov, Ploiesti, Pitesti, Sibiu, Bolintin Vale – judetul Giurgiu.

“Leadership Autentic se adreseaza adolescentilor cu varste intre 14 si 18 ani, iar efectele sale sunt de a-i ajuta pe tineri sa descopere si sa fie constienti de propriul potential, implicandu-se in liceele/comunitatile din care fac parte. Aflat deja la a cincea editie, acest program ne ofera insight-uri utile despre valorile adolescentilor si despre imaginea pe care o au despre lider si leadership, iar participantii beneficiaza de cunostinte complementare programei scolare care ii ajuta sa isi puna in practica proiectele.” declara Adina Maria Ghita, Program Director Leadership Autentic.

Portretul robot al liderului in viziunea adolescentul roman

Conform unei cercetari realizate in cadrul Leadership Autentic, comunicativitatea, ambitia si responsabilitatea sunt caracteristici pe care trebuie sa le aiba liderul pe care tinerii l-ar urma. In privinta valorilor la care se raporteaza, adolescentii au ales familia si prietenia ca fiind cele mai importante chiar daca tinerii participanti provin din medii diferite (rural si  urban). 

Programul se adreseaza unei grupe de varsta care se indreapta catre alegerea unei facultati, are nevoie de gasirea vocatiei si de stabilirea unor valori pe care sa le regaseasca in modelele pe care si le aleg. Leadership Autentic isi propune se completeze practica scolara printr-o serie de activitati de educatie informala care pun accent pe dezvoltarea abilitatilor de leadership, comunicare, lucru in echipa, initiativa si spirit pro-activ cu scopul de a-i pregati pe participanti pentru viata profesionala.

Cele 25 de locuri din fiecare localitate sunt finantate complet si includ participarea timp de 4 zile in program, materialele de training (suportul de curs, logistica si papetaria), pauzele de pranz si racoritoarele din fiecare zi de training cat si accesul pe platforma profesionala de orientare in cariera pe baza careia vor primi un raport individual cu descrierea orientarilor vocationale. Inscrierile se realizeaza online, iar in urma selectiilor sunt selectati castigatorii celor 25 de burse din fiecare localitate.

“La o saptamana dupa nivelul 1 am fondat impreuna cu alti 24 de tineri Leo Alpha Young&Smart Club Bacau, am fost delegata in European Youth Parliament si am participat la un proiect Habitat for Humanity.  Dupa nivelul al doilea, am fost in grupul de organizare a doua concursuri – ExplorIT editia a IV-a si Festivalul de muzica acustica editia a IV-a. Apoi am avut o vara plina, am fost voluntar la Centrul Cercetasesc Nocrich si am participat la Vara Absolventilor Leadership Autentic, iar activitatile au continuat pe tot parcursul verii. ” afirma Teodora Iacob, eleva din Bacau despre oportunitatile deschise dupa participarea la Leadeship Autentic.

Tabara Leadership Autentic

Dupa finalizarea cursurilor in cele 15 localitati, tinerii participanti se vor putea inscrie pentru un loc in Tabara Leadership Autentic. In tabara vor fi admisi 30 de adolescenti. 

Inscrierea in programul Leadership Autentic se poate realiza online aici.

Leadership Autentic este un program sustinut de Ministerul Educatiei Nationale, iar printre partenerii principali  ai programului se numara Petrom, BRD Groupe Societe Generale, Lafarge si AVIS.