Contributia industriilor creative la economia nationala

0

De ce sunt industriile creative vitale pentru dezvoltarea europeana, nationala si regionala? Principalul argument se leaga de cuantificarea contributiei lor economice. Cele mai recente studii realizate la nivel national au confirmat ca, si in Romania, industriile creative pot fi considerate un sector economic independent care influenteaza cresterea PIB-ului si creeaza noi locuri de munca.

Cercetarea realizata in cadrul proiectului „Promovarea Antreprenoriatului in Domeniul Industriilor Creative” arata ca industriile creative romanesti au o contributie mai mare sau comparabila cu turismul, restaurantele, transporturile sau constructiile: in 2009, domeniile creativitatii generau 5.93% din PIB si 100.00 de locuri de munca.

Bucurestiul e orasul cu cel mai mare „potential creativ”: aici se realizeaza 69,4 % din cifra de afaceri nationala totala generata de proiectele creative. Topul judetelor creative romanesti e completat de Cluj, Timis, Brasov, Iasi, Ilfov, Constanta, Prahova , Dolj si Mures.

AICI gasesti mai multe detalii despre studiul ce masoara importanta industriilor creative la nivel national si regional. Proiectul este realizat de Fundatia Post-Privatizare, Asociatia ORICUM, S.C. GEA Strategy & Consulting SA, Centrul de Cercetare si Consultanta in Domeniul Culturii, S.C. M&C Strategy Development SRL, Universitatea Bucuresti si Universitatea de Arte “George Enescu” din Iasi.

follow_stiriong-4105390