CRJ semnaleaza o nevoie imperativa de schimbare a paradigmei in educatia romaneasca!

0

In data de 30.03.2017, Centrul de Resurse Juridice a organizat conferinta „Educatia fara discriminare: analiza situatiei si recomandari”. Actori relevanti pentru domeniul educational (profesori, formatori de cadre didactice, functionari publici din domeniul educatiei, organizatii neguvernamentale) au prezentat si dezbatut din perspectiva incluziunii si a nediscriminarii urmatoarele subiecte: surse generale ale excluziunii educationale, continutul si maniera de realizare a programelor scolare si a manualelor, discriminarea copiilor romi in scoala: stigma si segregare; dar si continutul si felul in care se desfasoara formarea cadrelor didactice.

Concluziile noastre in urma proiectului pot fi sumarizate intr-o harta mentala a excluziunii educationale a copiilor vulnerabili la discriminare, a surselor acestei excluziuni si a necesitatii de schimbare.

CRJ considera ca sistemul educational romanesc per ansamblu exclude si discrimineaza. Punctele esentiale pentru a preveni si combate discriminarea fie lipsesc, fie dispun de resurse insuficiente. De asemenea, responsabilitatile nu sunt clare si deci nu sunt asumate. Plecand de la faptul ca legea educatiei nu se aplica, guverne succesive nealocand 6% din PIB educatiei si terminand cu faptul ca filozofia educationala romaneasca in general, de la continuturi la formare, nu pare sa inteleaga cum functioneaza discriminarea – ca ea determina si mentine excluziunea -, constatam ca nu exista la acest moment in sistem resursele (materiale sau umane) necesare pentru a produce schimbare. Acest lucru incalca dreptul la demnitate si afecteaza sansele si vietile copiilor romi, copiilor cu dizabilitati, copiilor care apartin minoritatilor sexuale si de gen (LGBTQI+) sau ale altor copii diferiti – inclusiv din perspectiva statutului social. Afecteaza totodata fetele si baietii din Romania, educatia romaneasca neasumandu-si sa educe valorile egalitatii de gen si sa previna violenta de gen, intr-o tara cu cel mai mic scor al indexului egalitatii de gen din Uniunea Europeana.

Este evident ca situatia nu poate fi schimbata mergand in acelasi fel si-n acelasi ritm! E nevoie de o alta paradigma, asumata politic, care prioritizeaza incluziunea si instituie toleranta zero la discriminare!

In cadrul acestui proiect s-au realizat:

  1. Analize continut manuale/programe scolare din perspectiva educatiei nediscriminatorii si puncte de vedere transmise Ministerului Educatiei Nationale             
  2. Documente de analiza a politicilor publice relevante pentru incluziunea educationala;
  3. Trei dezbateri regionale in Iasi, Craiova si Cluj-Napoca, in cadrul carora s-au discutat punctele principale ale unei harti a excluziunii socio-educationale si formarea initiala a viitoarelor cadre didactice
  4. O campanie de informare prin website, media sociale, spot Tv si radio;
  5. O platforma de comunicare pentru vocile celor interesati de educatia incluziva
  6. Colectare si publicarea pe website de bune practici, studii si cercetari, legislatie
  7. Realizarea de resurse multimedia – Spot si testimonial supravietuitori Holocaust, infografice, desene si scurte video despre personalitati LGBT si femei din Romania cu mesajul “Tu ai invatat despre asta la scoala?”

Proiectul “Educatia fara discriminare este si treaba mea este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana.