Cum Arata Profilul Asistentului Social In Romania

0

Asistentul social roman este femeie de 36 de ani cu studii de specialitate si experienta profesionala bogata, in ciuda unui salariu sub 1.000 RON. Statul a investit in 30.000 de absolventi din care doar circa 5.500 profeseaza, desi in mediul rural legea cere acoperirea unui deficit de inca 11.000 de posturi.

Colegiul Asistentilor Sociali din Romania (CNASR) anunta incheierea primei cercetari efectuate in tara noastra asupra profilului asistentului social si a nevoilor sociale reale la nivel national.

Astfel, in premiera in cei 85 de ani de cand a inceput formarea profesionala pentru aceasta meserie, beneficiarii serviciilor de asistenta (persoanele cu handicap, femeile abuzate, persoanele defavorizate, copiii institutionalizati, persoanele private de libertate și alte categorii) pot intelege profilul celor care ii ocrotesc, iar factorii politici decidenti pot intelege nevoile reale ale societatii din acest punct de vedere si, in consecinta, pot lua masurile legislative eficient si in cunoștinta de cauza, fara a irosi resurse bugetare.

Deși asistarea persoanelor defavorizate este atestata in Romania inca din secolul al XIIIlea, cercetarea facuta de CNASR arata in zilele noastre un asistent social de sex feminin (88%) in jurul varstei de 36 de ani (intre 22 și 86) si cu o experienta profesionala bogata (deci raman in sistem dupa absolvirea studiilor de specialitate) in ciuda unui salariu cuprins intre 800 si 1.000 RON in mediul rural. Peste 70% lucreaza in sistemul public de asistenta sociala, restul fiind angajatii organizatiilor neguvernamentale, inclusiv cele ce tin de biserica.

Un studiu al Bancii Mondiale arata ca 34% din administratiile locale nu au infiintat Servicii Publice de Asistenta Sociala, desi Legea 292 prevede acest lucru inca din anul 2011.

Președintele Colegiului Asistentilor Sociali din Romania, Doru Buzducea, spune ca “Strategia nationala in domeniul incluziunii sociale și combaterii saraciei 2014-2020” elaborata de Ministerul Muncii, Familiei și Protectiei Sociale prevede un necesar de inca 11.000 de noi asistenti la nivel national, deși acum sunt activi in Romania doar circa 5.500 din cei peste 30.000 in a caror formare statul a investit in ultimii 25 de ani. Aceasta situatie duce la supra-incarcarea profesionala pe fondul unor remuneratii deja disproportionate in raport cu specificul meseriei. “Pentru a raspunde nevoilor reale, mai ales in zonele rurale, este nevoie de angajarea acestor asistenti deja formati profesional. Legea cere deja acest lucru iar realitatea pe care o vedem cu totii la știri confirma. Insa pentru a acoperi necesarul de asistenti sociali este nevoie de adoptarea legii salarizarii unice in sistemul public și de clarificarea statutului asistentului social astfel incat sa se elimine ambiguitatile ce permit angajarea unor persoane cu alte calificari ce ocupa, cu precadere in mediul rural, posturi platite de stat fara a oferi serviciile atat de necesare celor in nevoie“, spune Doru Buzducea.

Prezentul studiu asupra meseriei de asistent social mai releva de asemenea necesitatea actualizarii programei de formare profesionala la facultatile de profil pentru a raspunde nevoilor reale din Romania. De asemenea, crearea de module de studii postuniversitare este una dintre doleantele practicienilor din domeniu, precum si decontarea costurilor de transport pentru asistentii care fac naveta in mediul rural.

Prezentarea concluziilor studiului si dezbaterea privind masurile ce trebuie luate de catre autoritati, precum și rolul Colegiului in consolidarea statutului asistentului social are loc marti, 26 mai, ora 12:00 la sediul CNAS din Bucuresti.

Studiul integral realizat de conf. univ. dr. Florin Lazar, membru al Comisiei de Cercetare in Asistenta Sociala din cadrul CNASR poate fi descarcat de pe site-ul www.cnasr.ro.