Cum putem opri asaltul politicii asupra democratiei din Romania?

0

In contextul contestarii publice si a refuzului public de a acorda incredere politicienilor, exista pericolul ca sursa principala de modernizare a Romaniei – clasa de mijloc – sa se indeparteze de sistemul democratic. Paradoxal, asta convine clasei politice actuale: sistemul neo-feudal se bazeaza pe electoratul dependent si partidele beneficiaza de fapt din abandonarea politicii de catre clasa de mijloc.

CRPE crede ca situatia este periculoasa pe termen lung pentru viitorul democratiei. Este nevoie de schimbarea modului de functionare a politicii. CRPE propune solutii.

Raportul „Cum putem opri asaltul politicii asupra democratiei?” scris de expertul afiliat CRPE, Victor Giosan, reprezinta o analiza diagnostic a politicii romanesti, a cauzelor care au generat o criza de incredere fara precedent in clasa politica si propune o serie interventii urgente pentru reformarea partidelor politice. 

Raportul si solutiile propuse beneficiaza de experienta lui Victor Giosan – fost secretar general adjunct al Guvernului, omul care a incercat rationalizarea politicilor publice in Guvernul Romaniei. Cu o experienta politica de peste 20 de ani (este membru simplu al PNL), Victor Giosan cunoaste din interior functionarea partidelor romanesti si propune solutii de reformare a acestora. In prezent, V. Giosan este expert international in buna guvernare si reforma administrativa, lucrand in tari ca Moldova, Serbia, Muntenegru, Albania sau Tadjikistan. Din 2013 este expert afiliat al CRPE:

Victor Giosan atrage atentia in raport asupra aparitiei si dezvoltarii unui sistem neo-feudal de ”parazitare” a sectorului public in primul rand si de control a partii mai putin dinamice, mai putin modernizate, mai inapoiate a societatii romanesti – a mediului rural si a micilor comunitati urbane.

Cum arata „democratia interna” de partid. Nu exista un cadru institutional, reglementat si respectat pentru dezbateri; agendele si dezbaterile intalnirilor organismelor de conducere nu sunt publice, atrage atentia Victor Giosan. „Lipsa unui mecanism autentic de informare a membrilor simpli de partid asupra a ceea ce se intampla in interiorul acestuia – de regula membrii simpli se informeaza exclusiv din presa; Se constata de asemenea si golirea de continut doctrinar a tuturor dezbaterilor – totul se limiteaza la ce trebuie facut pentru a te mentine la putere sau pentru a ajunge la putere”, se arata in analiza CRPE.

Cum a fost institutionalizata “guvernarea de urgenta”. Partidele se bazeaza exclusiv, din punct de vedere electoral, pe structura neo-feudala a administratiei locale si centrale. La nivel local este vorba de presedinti de consilii judetene si primari, iar la nivel central de ministri sau secretari de stat. Acestia nu guverneaza decat in caz de urgenta si intr-un mod reactiv (sunt pompieri si sting focul), ci se preocupa in special de:

Luarea deciziilor facile sau chiar false, care pot fi folosite in scopuri de imagine/comunicare – in general demagogice. Subiectele dificile sunt evitate, amanate la nesfarsit, iar cand nu se mai poate deciziile sunt luate ad-hoc, pe ascuns, ne-fundamentate, intr-un mod netransparent;

Canalizarea resurselor publice catre interesele grupului din care face parte;

Canalizarea resurselor publice catre administratiile locale conduse de membrii partidului din care face parte – sau chiar numai a grupului din partid din care face parte;

”Politizarea” structurilor administrative (sau companii nationale) din subordine cu oameni fideli: si politic si personal.

Partidele si-au extins controlul de tip neo-feudal asupra electoratului dependent din zona rurala sau din zona urbana saraca, in scopul evitarii oricarei forme de competitie, prin intermediul structurilor administratiei locale. Partidele sunt foarte fericite cu absenteismul masiv al electoratului autonom din zona urbana – creste ponderea electorala a celor dependenti, care au devenit baza reala a partidelor majore. Acest lucru a dus si la apropierea pana la identificare a ”programelor electorale” si evident la asemanarea in proportie de 99% a practicilor politice.

Absenta leadership-ului politic a devenit evidenta: curajul de a infrunta deciziile necesare, dar neplacute si impopulare, stiinta de a le fundamenta corect, pe baze empirice si analitice solide si nu pe impresii personale, lipseste complet.

Cum poate fi limitat si eliminat modelul neo-feudal din zona politicii si a guvernantei publice?

Modul de manifestare al actualei crize de incredere in clasa politica, arata ca este urgenta o reactie a acesteia – ignorarea problemei nu face decat sa instraineze si mai mult sectorul cel mai dinamic al societatii romanesti: clasa mijlocie urbana. Pe de alta parte pare tot mai evident ca actualii politicieni par incapabili sa-si imagineze un alt fel de a face politica, si atunci se pune intrebarea: exista solutii la acest impas?

Raspunsul ar putea fi o actiune concertata la nivelul societatii civile, a partidelor politice, a sectorului public pentru cresterea substantiala a transparentei si responsabilitatii actiunii politice, prin care intelegem:

  • democratizarea interna a partidelor si re-politizarea doctrinara a acestora;
  • deschiderea competitiei inter-partinice, inclusiv prin accesul larg al independentilor;
  • judecarea performantelor politicienilor in functie de efectele actiunii lor asupra societatii;
  • orientarea guvernantei publice catre obtinerea de rezultate reflectand obiective sociale;
  • depolitizarea sectorului public.

 Toate acestea reprezinta o actiune complexa canalizata pe trei directii principale: democratizarea interna a partidelor si transparentizarea actiunii acestora; deschiderea si ”de-reglementarea” pietei politice; reforma guvernantei publice in sensul responsabilizarii ei in functie de rezultatele sociale obtinute.

 Raportul „Cum putem opri asaltul politicii asupra democratiei?” – Trei interventii urgente pentru reforma partidelor politice din Romania: democratizarea interna, deschiderea pietei politice, reforma guvernantei publice poate fi gasit si consultat integral pe www.crpe.ro.