De vorba cu specialistii in dezvoltarea abilitatilor de viata ale elevilor

0

Abilitatile de viata reprezinta seturi de abilitati care permit individului sa duca o viata de calitate, sa interactioneze corespunzator cu ceilalti, sa-si implineasca obiectivele propuse si sa-si rezolve problemele”- Doamna Profesor Rada Dumitru, Inspector scolar de specialitate pentru implementarea descentralizarii institutionale in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Ilfov.

Proiectul “Metode inovative in formarea personalului didactic pentru dezvoltarea abilitatilor de viata ale elevilor”, implementat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului in parteneriat cu Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile reprezinta un important pas care sustine educatia si formarea profesionala din Romania pe drumul modernizarii lor. Proiectul si-a propus sa formeze 800 de cadre didactice pe parcursul a doua module de cate trei zile fiecare pana la finele anului 2011. In perioada ianuarie – martie 2011, 400 din cele 800 de cadre didactice vizate au capatat notiunile necesare identificarii nevoilor elevilor si implementarii de proiecte de dezvoltare a abilitatilor de viata pe baza nevoilor reale ale acestora.

In acest context, doi dintre cei 27 de formatori in dezvoltarea abilitatilor de viata la nivel regional, experti-cadre didactice care au participat in calitate de traineri la modulele de formare, Doamna Profesor Rada Dumitru, Inspector scolar de specialitate pentru implementarea descentralizarii institutionale in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Ilfov si Doamna Profesor Cristina Gherman de la Colegiul National „Doamna Stanca” din Satu Mare, au acordat un interviu echipei StiriONG.ro.

Acesti specialisti ne vorbesc despre conceptul de “abilitati de viata ale elevilor”, impartasind cu cititorii impresii generale in urma experientei traite in cadrul proiectului alaturi de care au fost inca de la inceput.

“Experienta de peste 10 ani ca inspector scolar mi-a dat o perspectiva corecta asupra a ceea ce ar trebui sa insemne actul didactic de calitate, care sa asigure formarea completa a personalitatii elevului. Ceea ce lipseste din inventarul metodologic, profesional al multor cadre didactice sunt tocmai acele metode prin care se formeaza si se dezvolta abilitatile de viata ale elevilor. Lipsa abilitatilor impiedica o insertie sociala de succes, iar ceea ce scoala nu face bine pentru elevii sai, la momentul potrivit, va avea efecte negative pe termen lung asupra acestora”, a declarat doamna profesor Rada Dumitru ca raspuns la intrebarea “Ce anume v-a motivat sa va implicati in proiectul “Metode inovative in formarea personalului didactic pentru dezvoltarea abilitatilor de viata ale elevilor?”, adaugand ca “motivatia mea a fost una foarte serioasa: aceea de a putea influenta ca inspector si ca formator AV un numar cat mai mare de cadre didactice care urmau sa se abiliteze in domeniul formarii AV ale elevilor.”

Doamna Profesor Cristina Gherman a raspuns ca dorinta de a se implica in acest proiect  „a fost determinata, inainte de toate, de dorinta mea de perfectionare si de nevoia de implicare. Urmaresc zilnic noutatile de pe pagina Ministerului, iar anuntul privind selectia pentru cursuri de formare mi-a atras atentia. Ce a urmat mi-a depasit cu mult asteptarile! Colaborarea cu FDSC este pentru mine una dintre intalnirile fericite ale vietii si m-am bucurat pentru fiecare experienta traita in acest proiect.”

Cum definesc trainerii abilitatile de viata?

 “Abilitatile de viata reprezinta seturi de abilitati care permit individului sa duca o viata de calitate, sa interactioneze corespunzator cu ceilalti, sa-si implineasca obiectivele propuse si sa-si rezolve problemele”, a fost raspunsul doamnei Rada Dumitru, in timp ce doamna Cristina Gherman considera ca „nu am o definitie personalizata a conceptului de Abilitati de Viata. Simt doar ca este mult mai aproape de sufletul unui cadru didactic preocupat de formarea elevului pentru viata. Nici „competentele” din programele scolare nu suna rau, dar simt ca sintagma „abilitate de viata” este mai potrivita. Nu in ultimul rand, ca parinte mi-ar placea ca dascalii fiicei mele sa aiba in vedere formarea si dezvoltarea de abilitati de viata la elevi, pentru ca imi doresc sa creasca langa mine un copil capabil sa faca fata provocarilor vietii.”

Cum au intampinat participantii la cursuri conceptul de “abilitati de viata ale elevilor”?

“Cursantii au constatat ca “se pune in drepturi” acest concept, in sensul ca se institutionalizeaza, se abordeaza distinct, pe baza unei metodologii specifice. Din punct de vedere al demersurilor didactice, cei mai multi profesori recunosc faptul ca formarea abilitatilor face parte din intentiile fiecaruia, doar ca in practica nu se abordeaza coerent, continuu, planificat”, este de parere doamna Rada Dumitru.

Din punctul de vedere al doamnei Cristina Gherman, „participantii la curs au fost toti incantati de idee. Mi-a facut placere sa descopar cu cat interes abordau conceptul, schimbau impresii, impartaseau experiente din proiectele lor. Fara indoiala, cel mai mare interes l-au dovedit invatatoarele. Si este minunat acest lucru.”

Cea mai mare satisfactie pe care v-a oferit-o livrarea cursului “Dezvoltarea abilitatilor de viata ale elevilor” a fost…

“Ca toate cadrele didactice participante la curs sa declare deschis ca au facut realmente un pas inainte in formarea lor profesionala. Sa constat ca nu am avut sceptici, pesimisti in plan pedagogic”, a declarat doamna Dumitru.

„Entuziasmul cu care colegii mei prezenti la curs se implicau in activitatile propuse a fost una dintre satisfactiile mele ca trainer in acest proiect. A fost uimitor sa vad cum oameni care predau discipline diferite, lucreaza in cicluri diferite de invatamant (am avut in aceeasi grupa de lucru: educatoare, invatatoare, profesori de gimnaziu si de liceu, profesori care lucreaza cu copii cu CES) au gasit subiecte de interes comun, au acceptat sa comunice deschis si au gasit solutii pentru fiecare problema identificata. Am avut sentimentul ca toti suntem condusi de acelasi miraculos destin: sa formam copiii pentru viata, in cel mai bun mod cu putinta”- doamna Gherman.

Intrebati de ce este necesara aplicarea conceptului de “abilitati de viata” in randul elevilor din scolile din Romania, doamna Dumitru a raspuns ca elevii trebuie sa participe la programe coerente de formare a abilitatilor de viata, acest lucru contribuind din plin la o mai buna insertie profesionala si sociala a lor”, in timp ce pentru doamna Gherman „in invatamantul romanesc copilul este chinuit de o teoretizare excesiva. Indiferent de nivel, elevul este preluat si transformat intr-un depozit de cunostinte, multe dintre ele fara utilitate imediata. In lipsa unor dotari materiale corespunzatoare ale scolilor, dascalii se refugiaza in lectii savante, omitand / nestiind faptul ca o abilitate de viata se poate forma fara o cheltuiala mare si fara resurse financiare deosebite. Acest lucru l-am descoperit la cursul de formare si mi-a schimbat profund modul de abordare a continuturilor de studiu.”

Proiectul  “Metode inovative in formarea personalului didactic pentru dezvoltarea abilitatilor de viata ale elevilor” (Cod proiect POSDRU/3/1.3/S/3; ID 4713) este finantat prin Fondul Social European – Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), a demarat in anul 2008 si are o durata de 3 ani.