In Fata Blocului este o colectia de jocuri ale generatiei « cu cheia la gat » iar Scoala de Joaca este un proiect de educatie non-formala al Asociatiei de Dezvoltare Personala Grigore Popa.
Caravana va ajunge initial in scoli si gradinite pentru a-i invata pe copii jocurile “generatiei cu cheia la git”: 123 La Perete Stai, V-ati Ascunselea, Leapsa, Tara Tara Vrem Ostasi, Elasticul, Ratele si Vanatorii, Castelul plus o multime de alte jocuri ale anilor ’70 – ’90, adunate in colectia In Fata Blocului.
Mihai Gheorghe, co-autorul colectiei, completeaza : « Am zis chiar in prefata cartii, ca este un cadou de la noi, cei care am copilarit in Epoca de Aur, pentru copiii de azi si de maine,iar colaborarea cu Scoala de Joaca e cea mai naturala modalitate de a ‘da cadoul’ celor carora le este destinat.»
« In Fata Blocului a fost gandita pentru ca generatia cu cheia la gat’ sa-si aminteasca jocurile copilariei, dar mai ales ca un soi de ‘manual de joaca’ pe care cei mari il pot folosi pentru a-i invata pe cei mici jocurile respective » spune Vlad Tomei, unul dintre cei doi autori In Fata Blocului.
Oana Popa, coordonatoarea Scolii de Joaca puncteaza ca in ziua de azi, copiii petrec din ce in ce mai putin timp jucandu-se afara impreuna si din ce in ce mai mult timp in fata ecranelor , iar asta este o reala problema si o responsabilitate a comunitatii :
« Am gasit studii conform carora jucatul impreuna afara , mai ales la varste mici, dezvolta o serie de abilitati sociale esentiale pentru dezvoltarea adultului de mai tarziu. Asta ne legitimeaza demersul si ne ‘da aripi’ ca sa incercam sa ajungem la cat mai multi copii din tara..»
Caravana de Joaca isi propune sa ajunga in primul rand in scoli si gradinite, dar si la evenimente tematice precum festivaluri locale, targuri sau scoli de vara si in general « oriunde sunt copii dornici sa se joace in aer liber », cum spune Oana Popa , coordonatoarea Scolii de Joaca.
Proiectul se va desfasura intre sfarsitul lunii aprilie si sfarsitul lunii august, insa reprezentantii sai isi propun sa-l transforme intr-un demers permanent.
Primele orase vizitate vor fi Galati, Brasov si Sibiu.
Acest proiect se desfasoara sub patronajul Asociatiei de Dezvoltare Personala Grigore Popa si are un caracter non profit
Fotografii de la gradinitele si scolile vizitate pana in prezent, precum si un clip video de prezentare a proiectului se gasesc pe: https://www.facebook.com/caravanadejoaca?ref=hl